Сашо Дойнов е един от символите на театър "Българска армия". Напоследък му се радват и от малкия екран в "Шоуто на Иван и Андрей".

Популярният актьор винаги е имал ярко мнение върху народопсихологията ни и затова го попитахме как и правилно ли пие българинът.

- Още ли подхождаме към празниците като балканци, или гледаме на тях по-здравословно и префинено, като същи европейци?

- Естествено, че балкански! Не вярвам още дълго време да подхождаме европейски. Кръвта вода не става. Никой не кара англичаните да празнуват като румънци и българи. Така че не може и от нас да очакват да се държим като англичани.

- Те почват с лек алкохол и минават на твърдо, а ние обратно, защо?

- Ние както пием, те не могат да пият. Те пият едни коктейли от 20 грама алкохол и останалото е плодов сок, ние не сме научени така. Ние сме на тежки питиета. Ако те изпият това, което пие един българин на празника, по всяка вероятност ще починат.

- Ние ли сме нацията, дето най-издържа на пиене?

- Не знам дали сме най-издръжливата, но най-много пием. Те и руснаците много пият, ама не държат - падат. Явно славяните пият повече от другите. Тия, англосаксонците, ги няма в пиенето.

- Имате ли стратегия как да удържите на трапезните предизвикателства?

- Нямам - което ми се яде - ям, което ми се пие - пия. Ако умра, това ще е между Никулден и 12 януари, когато имам рожден ден. Толкова празници са струпани, че към средата на януари едвам деяня. Тогава ще ми е кончината. Пуйки, патки, прасенца, наденици, ракии, вина - страшно е.

- Разтоварвате ли после?

- За кога да се разтоварвам?! То време не остана!

- Какво мезите?

- Аз от дете пия пия водка. Верен съм на първата любов. Мезя си я с рибичка, ако има, ако няма - с газирана водичка.

- Как да пием правилно, за да не ни боли глава на другия ден?

- Правилното пиене е, когато пиеш толкова, колкото ти позволява формата, в която се намираш. Ако си в добра - ок, когато се изсилиш, хората ти се смеят.

- Как да се спасяваме от махмурлука?

- Зелевата чорбичка е най-сигурна. Лошо стана, че няма шкембе чорба сутрин. Цяла София да обиколиш, няма да намериш шкембеджийница.

- По Нова година ли имате предвид или изобщо?

- Имам предвид всеки махмурлук. Ако си махмурлия и изядеш едно шкембенце, много люто, кисело, много солена и гореща, ти си нов човек. И понеже зелева чорба има само през зимата, ние сме силно застрашени през по-голямата част от годината!

Източник: в. "Стандарт"