Пациенти с левкемия с повече гени, свързани с ракови стволови клетки имат "значително по-лоша прогноза", според публикувано изследване.

Проучването на Станфордския университет установява, че "някои форми на рак произтичат от и се попълват от малка, издръжлива популация от само-обновяващи се клетки, което може да обясни защо те са устойчиви на лечение или принуждават пациентите да повтарят болестта.

Резултатите от изследването могат да бъдат използвани за прогнозиране на изхода при големи групи от пациенти и един ден да позволят на лекарите да прилагат по-успешни клинични форми на лечение, твърдят изследователите. "Клиничните приложения на тази концепция са огромни", според онколога Аш Ализадех, главен съавтор на изследването, което ще се публикува в броя от сряда на Journal of the American Medical Association.

"Ако не сме в състояние да създадем терапия, която цели тази само-обновяваща се популация от устойчиви на химиотерапия клетки, пациентите ще продължават да имат тенденция към повторна поява на болестта". В предишни изследвания учени са идентифицирали клетки при много форми на рак, които са устойчиви и допринасят за повторно връщане на заболяването при животни, но специалистите трябва да установят по-точно как работи процесът при хора. Ализадех заявява, че "изследователите са постигнали много малък напредък в лечението на AML (острата миелоидна левкемия) през последните 40 години".

"Ние все още прилагаме същите лекарства и терапии, които винаги сме използвали, въпреки че около 70 % от пациентите с тази форма на рак умират до 5 години от поставянето на диагнозата", допълва той. Изследването е обхванало 1 000 пациента с тази разновидност на левкемия в САЩ, Холандия, Германия и Япония и е финансирано от националните здравни институти, Фондът на Бъроус "Добре дошли" и Leukemia & Lymphoma Society.

Източник: БГНЕС