Ваня Щерева споделя, че дъщеря й Мила, която вече е на 14 години, е най-добрата й приятелка, коректив и първи читател, научаваме от БЛИЦ.

Одобрява дори мъжете в живота й. По отношение на героите в последния й роман "Стъклен дом", написан по сюжета на едноименния сериал, тийнейджърката обаче се проявява като абсолютна моралистка, която отрича всички по-фриволни поведения на връстниците си.

"Когато Алекс (Луиза Григорова) се лигави, Мила си слага ръцете пред лицето и се срамува. Но аз много харесвам Алекс. И това, че Мила се срамува от определени нейни реплики и реакции, означава, че героинята е доста правдоподобна и че актрисата си върши добре работата", смята Щерева.

Преди години тя се разведе с баскетболиста Робърт Гергов, от когото е дъщеря й. Оттогава, заради по-нестандартното й поведение и мислене мнозина смятат, че има негативно отношение към мъжете, а тя самата се шегува, че ако някой успее да задържи вниманието й за повече от 3 месеца, се жени за него. Името й бе спрягано с депутата Любен Дилов-син, както и с един от съквартирантите от „Биг брадър“ – Боян.

Ваня Щерева предпочита да е артист, който се движи около музиката. През 2005 г. излиза първият й роман „Образцов дом“, където пише за себе си: „В общи линии аз съм една певица, която поизвади един-два полухита и един закъснял албум. Снимах се гола за корицата на „Плейбой“ и спрях дотам. За която обаче все още пишат по вестниците. Присъствам редовно по жълтите колонки в пресата. Дори нищо съществено да не правя, те решават, че е интересно. Истината обаче е, че аз съм една средностатистическа „звезда“, която се изрисува с татуировки, продупчи се къде ли не, обръсна си главата и се разведе.“