Много професионалисти си отидоха огорчени, защото БНТ дори нямаше доблестта да ги изпрати подобаващо. След повече от 15 години на екрана на БНТ, предаването „За животните с любов” с автор и водещ Росица Кирилова прекратява излъчването му по свое желание.

С открито писмо на официалната си страница във Фейсбук звездата обясни защо това се е случило. Между редовете обаче открихме доста горчивина и разочарование. Днес изпълнителката на „Боса по асфалта” разкрива цялата истина пред „ШОУ”, пише blitz.bg.

- Роси, защо взе решение да прекратиш излъчването на твоето предаване „За животните с любов?
- За да се реша да спра предаването, което правя вече 16 години и толкова много обичам, значи има причини, и като всеки човек и аз смятам, че моите са основателни. Не искам да хабя енергия за неща, които не одобрявам и с които не съм съгласна - предпочитам да я отдам на нещо хубаво.

Когато стартира, „За животните с любов” беше първото по рода си предаване в националния ефир, макар че щеше да ми бъде по-лесно да направя предаване за музика, което обяснява и факта, че го правя, защото наистина обичам животните и те са моя кауза, а не защото искам да съм на екран на всяка цена. Не съм незаменима, но то винаги ще си остане „моето” предаване и не искам да правя компромис и с него, и със себе си. В нормалните телевизии, когато започва новият сезон от септември, има вече ясна концепция за това как ще изглежда програмната схема, предаванията, които остават - работят с ясни правила. Добри или лоши - но ясни!

Недопустимо е и непрофесионално декември месец да тънеш в мъгла и вместо да работиш нормално за Коледни и Новогодишни програми, да си в неведение какви са идейните концепции на телевизията, ако изобщо има такива. Да чуваш оттук-оттам като през развален телефон за промени и неясни виждания за бъдещето на телевизията.

Винаги съм била свободен артист и творец и пред мен никога не е стоял страхът какво ще правя, ако ми спрат предаването. Аз разбирам нещата така - ако БНТ харесва предаването или го иска, защото има висок рейтинг, и то в почти негледаем часови пояс - ще ме извикат лично и ще ми кажат: „От какво имаш нужда, за да стане още по-добро, защото държим на него”. Ако не им харесва, пак ще ме извикат лично и ще ми кажат: „Благодаря ви, че бяхте част от нашата телевизия, но вече няма нужда от подобно предаване”. И това е! Толкова ли е сложно?! Но пък е честно! А колко прекрасни предавания изчезнаха безследно и дори не си взеха довиждане със зрителите. И колко много професионалисти си отидоха огорчени, защото БНТ дори нямаше доблестта да ги изпрати подобаващо. И едно кафе не ги почерпи за 30-40 и повече години работа там. Ако е криза и няма пари, едно „Благодаря!” много ли струва? Това са проблеми от години, но нещата не вървят към оправяне и затова взех това решение.

- От текста, който публикува на официалната ти страница във Фейсбук, разбирам, че съжаляваш само, че всичко това се случва по време, когато Вяра Анкова е генерален директор на телевизията, обясни повече?
- Познавам и Вяра, и съпруга й Томас Лафчис от години. С него се познаваме даже преди да се запознаят и оженят. А за Верчето мога да кажа само добри думи и моето напускане не променя отношението ми към нея - винаги съм я харесвала и уважавала като професионалист и човек. Дано да си е дала сметка с какво се захваща и от сърце й желая да издържи!

- Какво имаш предвид, като казваш: „Дано обаче, и нейните съекипници да са с чисти намерения, и да не останат в историята като „допуснати печатни грешки...”?
- Всяко нещо се прави с екип. Не може само с добри намерения. Трябват съмишленици, добри професионалисти и ясна концепция.

- Направи ли опит да разговаряш конкретно за предаването ти с Вяра Анкова или единствено с програмната директорка Севда Шишманова трябваше да решите бъдещето му?
- Не съм болезнено амбициозна. Един-единствен път съм влизала при генерален директор на БНТ преди години, и то за да защитя един мой колега, когото бяха уволнили - според мен несправедливо. И го върнаха на работа. А иначе ходя в телевизията само когато имам студио и монтаж и контактувам само с Главна редакция „Детски и младежки предавания”, към която беше предаването. Така че моето решение го обявих на Румен Николов. Севда Шишманова дори не я познавам лично.

- Наскоро режисьорката Васа Ганчева омерзена напусна БНТ и обвини програмната директорка в бездушие и не само... Твоето предаване е следващото, което вече няма да се излъчва. Има ли някаква обща „тенденция”, с почти еднакви симптоми, за края на вашите предавания?
- Не знам дали има тенденция, но е факт от години, че в БНТ има две телевизии - „Новини и спорт” и „Всички останали предавания”, за които никой не го е грижа.

А и в тях работят страхотни професионалисти, и те имат своя аудитория! През януари, когато отбелязах 15-ия рожден ден на предаването, от конкурентната Нова телевизия ме поканиха и ме изненадаха с торта за рождения ден, а от ръководството на БНТ даже не се обадиха да кажат едно ”Честито”. Не че държа, но това са детайли, които говорят сами за себе си. Не си тръгвам огорчена - просто приемам това като край на един етап от моя живот и начало на нов /усмивка – б. а./ .

- Каза, че имаш предложение от други телевизии за предаването, но искаш да изчакаш и да си починеш. Какво ти предстои в скоро време, освен Коледните и Новогодишни празници?
- Започнах новия албум – 21-ви по ред, и веднага след Нова година продължавам творческия процес по довършването му. Имам и други музикални проекти и с колеги, един от тях е концерти с Иржи Корн в Чехословакия.

- Имаш ли намерение например да напишеш книга, подобно на твоята колежка Кичка Бодурова и много други, но по-скандална?
- Не съм скандална личност и ти го знаеш, а още по-малко помня лошите моменти в живота ми и в кариерата ми.

- Понеже винаги демонстрираш безспорно приятелство с певеца Георги Христов, тези дни Кичка Бодурова го нарече „пръдльо и пияница”, обвини го, че я е излъгал за участие в концерта си. Ти как би коментирала неговия характер и отношение към колегите си?
- Това са техни отношения и не мога да ги коментирам.

Жоро Христов е чудак, както пееше в един свой хит. Но кой не е?! Струва ми се, че повече страни от колегите, но не знам каква е причината. Талантливите хора понякога са самотници, но в самотата си творят по-добре. А той е талантлив и щом така е преценил, значи е прав за себе си.

- Гледаш ли „Шоуто на Иван и Андрей” и какво е твоето професионално мнение за предаването?
- С риск да ги обидя, но не ги гледам. Аз обикновено пускам телевизора след 11 ч. вечерта и предпочитам да гледам филми. Много харесвам „Комиците” и „Аламинут” - само за тях мога да пусна телевизора и по-рано /усмивка – б. а./.

- Забелязах, че много от техните скечове, като и някои от „Шоуто на Слави”, включват твоята персона, но с доста подигравателен тон. Това засяга ли те по някакъв начин или не обръщаш внимание?
- Не, не се обиждам, когато някой се закача с мен! Ако шегата е сполучлива, то е плюс за актьора и за сценаристите. Винаги съм казвала, че харесвам Виктор Калев - а той доста често се шегува с мен. Когато преди години гостувах в шоуто на Слави, го видях зад сцената и му го казах лично.

- От дълги години ти си със съпруга си Георги Начев. Как успяхте да съхраните брака си толкова време?
- Трябва да си толерантен към човека до себе си и да го приемаш такъв, какъвто е. Стиковали сме си характерите и често се шегуваме. Аз му казвам „Ще се пусна в рубриката на предаването „Кой ме иска?”, а той ми вика: „Добре, ама да не вземат да те върнат после...”

- Не те ли е ревнувал изобщо, когато слуховете, че си любовница на Владо Живков или братя Аргирови, бяха плъзнали навсякъде?
- Никога.

- Имали ли сте с него сериозни скандали, дори временни раздели?
- При нас скандалите са по-скоро, за да излезе парата, след което и двамата забравяме, че изобщо е имало скандал. Не сме злопаметни.

- Коя е най-голямата болка в живота на Роси Кирилова?
- Смъртта на тези, които обичам. А най-голямата беше, когато загубих майка ми и която винаги ще ми липсва.

Интервю: Светлана Терзиева – СЕСИЛ