Едно от най-очакваните заглавия в програмата на "Киномания 2010" е новият филм на Уди Алън "Ще срещнеш висок тъмнокос непознат".

Неговата световна премиера беше миналия месец. Той е с участието на Антъни Хопкинс, Наоми Уотс, Антонио Бандерас и идва само година след предишния Whatever Works.

Вместо в любимия му Ню Йорк, снимките са били в Лондон. Това е четвъртият филм, по който ексцентричният режисьор работи там след комедията Scoop (2006) и трилърите "Мач пойнт" (2005) и Cassandra's Dream (2007).

В сюжета лежи мотивът за "идеята за вярата в нещо", обяснява 75-годишният Уди Алън пред в. "Ню Йорк Таймс". Това звучи толкова безперспективно, когато го казвам, но имаме нужда от някои заблуждения, за да не спираме да вървим напред. И хората, които успешно се самозаблуждават, изглеждат по-щастливи от хората, които не могат да го правят.

"Ще срещнеш висок тъмнокос непознат", съчетаващ драматични и комедийни моменти, разказва за Алфи (Антъни Хопкинс), който преминава през криза на средната възраст и преосмисля живота си. Напуска жена си и се събира с проститутка, а по същото време Грег (Антонио Бандерас) започва връзка с дъщеря му (Наоми Уотс), която е омъжена за неуспешен писател, мечтаещ за слава (Джош Бролин).

Във филма Алън разглежда теми като размислите около остаряването и намирането на любов в по-късна възраст. Изпитал съм усещането да се събудиш посреднощ и да започнеш да мислиш колко смъртен си ти самият и това да те докарва до студена пот, казва режисьорът. А на въпрос как се отнася към остаряването отговаря с: "Ами, против него съм."

Оценките на критиката са традиционно противоречиви. Според в. "Вашингтон пост" филмът е като романтичен фарс, но без забавните моменти, а сайтът Filmjournal отбелязва, че "Ще срещнеш висок тъмнокос непознат" не достига нивото на "Мач пойнт" и "Вики, Кристина, Барселона".

Кейт Улич от сайта Time Out New York се спира най-вече на шеговития начин, по който Уди Алън за пореден път се заиграва с образа на смъртта. Според "Уолстрийт джърнъл" филмът предлага "комична заигравка с нереалните амбиции и илюзии".

"Ще срещнеш висок тъмнокос непознат" ще бъде представен в България в рамките на "Киномания 2010" и ще може да се види на 21 ноември в зала 1 на НДК, в Euro Cinema на 23, в Дома на киното (25) и в "Лъки синема" в Пловдив на 27-и.