Случвало ли ви се е да се запътите към фризьорския салон със списание в ръка, с надеждата да си направите най-модната прическа в момента и фризьорът ви да ви смрази с коментара, че тази прическа не е подходяща за формата на лицето ви, или още по-лошо, правят ви тази прическа, но меко казано, въобще не приличате на моделът от списанието?

Всички сме имали чудовищни изживявания във фризьорския салон. И през повечето време причината е погрешен избор, който не е съобразен с формата на лицето и телосложението.

Затова, когато избирате идеалната прическа, за да постигнете уникален стил, стилистът и вие самите трябва да вземете предвид телосложението си.

Например, късата коса няма да отива на едър човек, нито пък ужасно дългата коса ще отива на много слаб човек. Уверете се, че в избора си сте постигнали баланс между прическата и телосложението.

Стилистите също трябва да обърнат внимание на формата на лицето ви и да решат дали прическата би ви отивала.

Има пет основни форми на човешкото лице: овална, сърцевидна, кръгла, квадратна и триъгълна.

Всички тези форми могат да бъдат красиви, но само една от тях е идеална: овалната.

Без значение каква е формата на вашето лице, перфектният външен вид изисква да изберете такава прическа, която да придава овален вид.

Овална форма

Овалните лицеви форми могат да бъдат идентифицирани въз основа на симетричното разположение на някои лицеви черти, като например разстоянието от линията на косата до носа (мястото между очите), от това място до устните и от устните до брадичката. Ако лицето ви е с овална форма, можете да се смятате за късметлийка. Тази форма е единствената, която позволява всякаква прическа.

Сърцевидна форма

Лицата със сърцевидна форма са обикновено по-широки в областта на челото и заострени към брадичката. Можете да постигнете по-овално излъчване като разположите тежестта на прическата на нивото на брадичката или пластове при по-късите прически. Не забравяйте, че идеята е да намалите челото и да подчертаете брадичката.

Кръгла форма

Кръглите лица са си кръгли. Имат широки скули и са тесни в челото и брадичката. Идеята тук е да се намалят скулите. Стиловете в които косата е обърната към лицето обикновено са най-подходящи.

Квадратна форма

Лицата с квадратна форма имат подчертано чело и ъгловата линия на челюстта. За тази форма са подходящи прически с меки извивки и тези с коса струпана около лицето. Дължината трябва да надминава брадичката, за да отклонява вниманието от нея, но същевременно трябва да бъде на пластове. Правата, гладка коса само ще акцентира върху ръбовете на лицето.

Tриъгълна форма

Лицата с триъгълна форма са заострени в основата, и сплескани към челото. Съветите за този тип форма са почти същите като тези за квадратната, с едно изключение: необходимо е в горната част на лицето да има повече обем, за да изглежда тази област по-голяма.