Изложбата "Салвадор Дали. Божествена комедия" се открива в Националната галерия за чуждестранно изкуство на 16 ноември в 18.00 часа. Това съобщават организаторите й от Националната галерия за чуждестранно изкуство (НГЧИ) и Музейната галерия за модерно изкуство.

Изложбата на Салвадор Дали включва илюстрациите към поемата на Данте Алигиери (за всяка от стоте песни от разделите: "Ад", "Чистилище" и "Рай"), изпълнени в техниката цветна гравюра на дърво. Илюстрациите са специално предоставени от колекция от САЩ, която включва 100 оригинални цветни графики на испанския сюрреалист. Това е най-голямата изложба от графични творби на Дали, представяна някога в България, отбелязват организаторите. Първата - през 1990 година в НГЧИ, показва 42 офорта на художника от Националния музей на писмеността в Прага.

След първото представяне на графичното творчество на Дали преди две десетилетия, това събитие е второто в галерията, свързано с изкуството на големия испански майстор, и е посветено на 25-годишнината от нейното създаване, посочват организаторите. На 17 ноември в Музейната галерия за модерно изкуство на ул. "Оборище" 10 е официалното откриване на ретроспективната изложба "Графичното творчество на Салвадор Дали". На 18 ноември отново в Музейната галерия ще бъдат изложени графики на Славадор Дали от сериите: "Божествена комедия", "Завладяване на Космоса", "Кармен", "Маркиз дьо Сад" и "Дон Кихот".

Експозицията в галерията за чуждестранно изкуство ще приема посетители до 17 януари 2011 г., а изложбата в музейната галерия ще е до 15 януари.