Нов албум с неиздавани досега песни на Майкъл Джексън ще бъде пуснат на пазара на 14 декември. Това е първото издаване на непознати за публиката изпълнения на звездата, след смъртта му миналата година, съобщи компанията "Сони".

Албумът ще се казва просто "Майкъл" и е поредният комерсиален проект на фонда, управляващ активите на краля на поп-музиката.

Но освен името, корицата и заглавието на една от песните ("Breaking News"), от "Сони" не разкриват нищо друго.

Говорител на компанията отказа да разкрие дори колко парчета включва "Майкъл" или колко време е подготвян албума.

"Breaking News" е записана в дома на един от приятелите на Майкъл Джексън в Ню Джърси през 2007г. и "неотдавна бе довършена", съобщават от "Сони". От понеделник песента ще може да се слуша в продължение на седмица на сайта www.michaeljackson.com.

Други песни са записани в студия в Лас Вегас и Лос Анжелис с различни - засега неназовани - помощници, допълват от "Сони". Медиите припомнят, че към момента на смъртта си Майкъл Джексън си сътрудничеше с R&B звездата Akon и близкият до Лейди Гага RedOne.

Комерсиалният успех изостави звездата доста преди нелепата гибел от свръхдоза медикаменти. Последният му албум "Invincible" (2001) беше разочарование за фенове и критика. Но след смъртта му феновете масово купуваха отново албумите му и го превърнаха в един от най-добре продаваните изпълнители в поп-музиката за 2009г. Концертният филм "This is It" и саундтракът към него оглавиха световните класации през ноември 2009г.

Корицата е дело на Кадир Нелсън, който сподели за "Ройтерс", че преди няколко години Майкъл Джексън се свързал с него с молба да направи проект, изобразяващ звездата в различни етапи от кариерата му. След това идеята била изоставена, но после била съживена и довършена в последните 5 месеца.

"Майкъл носи кралски костюм, докато купидончета го коронясват. Положил е ръка на сърцето си и гледа директно в зрителя като символ на голямото сърце на Джаксън и на силната връзка с неговите почитатели и музиката. На рамото му е кацнала пеперуда монарх - още един символ на метаморфозата му като певец и шоу-звезда, както и символ на кралски качества. Зад него се разгръща в образи музикалната му история", описва Нелсън.