Aктьорът и природозащитник Харисън Форд призова Съединените щати да увеличат ролята си в защита на природата чрез ратифицирането на глобална конвенция от 1993 г. за борба срещу изчезването на растителните и животинските видове.

В рамките на конференцията на ООН в Япония, в която участват близо 200 страни, Форд заяви, че натискът върху политическото ръководство е необходим за запазването на гори, океани и реки, които са дом на богатото природно разнообразие, пише БГНЕС.

"Трябва да създадем неоспорима основа за създаването на гражданско движение, нещо като Движението за граждански права или Движението за правата на жените", заяви Форд, който е зам. председател на природозащитната организация Conservation International.

"Една от причините, поради които дойдох на тази среща е, че исках да призова правителството на Съединените щати да подпише този договор", заяви Форд в интервю в Нагоя.

Министрите на околната среда от различни страни се опитват да поставят цели за 2020 г., в опит да се преборят с изчезването на видовете.

Вашингтон подписа, но не ратифицира Конвенцията за биологично разнообразие, която влезе в сила през 1993 г. САЩ участват в срещата в Нагоя от 18-29 октомври само като наблюдатели