Голяма част от колекция от творби на съвременното изкуство, притежавана от актрисата и модел Джери Хол бе продадена срещу 2.4 милиона лири на аукцион на Sotheby's в Лондон.

Между 14-те предложени на разпродажбата творби са "Знак долар", подарък от Анди Уорхол и работи на Деймиън Хърст и Франк Ауербах, пише БГНЕС.

Голият портрет на Хол, нарисуван от Лусиан Фройд когато моделът е била бременна в осмия месец привлече най-голям интерес и бе откупен срещу 601 250 лири, двойно над очакванията. 54-годишната бивша съпруга на фронтмена на Ролинг Стоунс" Мик Джагър заяви: "На определена възраст искате просто да се отървете от вещи" и посочи, че по този начин се разделя с миналото си.

"Не се страхувам от промяна", добави тя. Тя била помолена от Фройд да му позира, когато двамата се запознали на парти.

"Бях бременна в осмия месец с Габриел (четвъртото й дете от Джагър), когато на една вечеря се оказах до Лусиан Фройд. Той ме попита дали може да ме нарисува и искаше да започнем още на следващия ден. Бях поласкана в моето положение от подобна молба от толкова известен художник. Приех и му позирах три пъти седмично докато родих".

"Знакът долар" на Анди Уорхол смени притежателя си срещу 217 500 лири, докато "Глава на Хелън Гилеспи" на Франк Ауербах бе откупен срещу доста по-сериозните 1 071 650 паунда, надхвърляйки първоначалната оценка от 700 000 – 900 000. Четири предмета от аукциона с картини, притежание на Джери Хол останаха непродадени.

Снимки: Getty Images/ Guliver