Има ли прокурорски чадър над Алексей Петров. Това ще проверяват обвинителите.

Ще се гледа под лупа дали прокурори са работили съвестно по делото "Октопод". Това заяви обвинител номер 1 Борис Велчев преди вчерашното заседание на Висшия съдебен съвет. Той посочи, че не е подготвен да даде окончателен отговор на въпросите за проверките. По думите му някои от тези обвинители вече не работят в прокуратурата, а други са на различни нива.

На въпрос дали има съмнение те умишлено да не са си вършили работата, Велчев каза: "Ще запазя съмненията за себе си." Главният прокурор добави, че няма впечатление, че прокуратурата не е могла да се справи с обвинителния акт срещу Алексей Петров през последните осем месеца. Той посочи, че предстои да завърши разследването по една група обвинения срещу Петров, но не знае кога това ще стане факт.

Велчев не уточни кои ще бъдат обвиненията и кога ще влязат в съда, но вероятно това ще стане в близките седмици.

Соченият от МВР за глава на Октопода Алексей Петров предлага да се изгради нов консервативен политически проект под формата на експертен съвет. Това обяви пък вчера лидерът на РЗС Яне Янев. В сряда той отиде на гости на бившата барета, който е пуснат под домашен арест, и предаде посланията му на медиите. Идеята била новият проект да е противовес на едноличния режим на сегашното управление на ГЕРБ и на милиционерския диктат на Цветан Цветанов, разясни Янев.

"Доколкото разбирам, Петров иска в тези екипи да се включат различни експерти, професионалисти, в това число и хора от ГЕРБ, "Атака" и Синята коалиция, стига да са с дясно консервативно мислене и да имат достатъчно солиден експертен капацитет", каза вчера Янев.

"Алексей Петров е един доста опасен човек", коментира вчера посланикът на САЩ Джеймс Уорлик. "Няма съмнение, че, по мое лично мнение, това е един опасен мъж. Нека да оставим обаче съдът да реши дали е виновен или не, но аз наистина се надявам, че той ще бъде следен внимателно и че няма да се упражнява някакъв натиск на свидетелите. Надявам се и че правителството съвсем сериозно ще разгледа мярката за домашен арест. Отново повтарям, той според мен е доста опасен човек", заяви Уорлик пред БНТ. Той бе категоричен, че няма никакво намерение да се среща с Алексей Петров.

С акцията "Октопод" вътрешният министър Цветанов се опитвал да прикрие участието си в афера за 1 млн. евро. Като формален лидер на ГЕРБ сегашният вицепремиер неведнъж се е възползвал от съдействието на бившия съветник в ДАНС Алексей Петров за финансиране на партията през "чисти" фирми. Това каза пред Явор Дачков бившата барета. Според Петров, акцията на антимафиотите в басейна "Спартак" е целяла да открие документите, с които ексагентът разполагал.

Цветанов пък коментира, че не се притеснява от компромати. За евентуално влизане на Алексей Петров в политиката министърът коментира, че това е предимство на демокрацията и всеки може да говори и да изпълнява своите намерения.