Бягството в приказния свят на Алиса, на което се нагледахме тази пролет, приключи. Детският ентусиазъм, любопитството и разветите дълги коси през 2011-а ще отстъпят място на самоувереност с плътно прибрана и старателно опъната назад грива.

Сексапилът ще продължава да е все така струящ от всеки елемент на облеклото, но вече със загадъчния намек на зрялата жена. Такива са тенденциите за идната пролет според повечето от големите италиански дизайнери.

Принтовете са сред емблематичните за идния пролетен сезон елементи. Ресните внасят раздвиженост и загадъчност във визията. Прибраните коси ще заменят фриволно разветите гриви. Полите с висока талия се комбинират успешно с ултракъси сака.
Най-осезаема е промяната при Донатела Версаче, която открито започна да флиртува с противоположностите. По време на Седмицата на модата в Милано модната къща за първи път излъчи ревюто си и на живо, по време на провеждането му в социалната мрежа Facebook.

В новата колекция бонбонените розово, жълто, резеда и циклама отстъпват място на монохромните доматено, синьо, черно и бяло. Ултракъсите поли и рокли са заменени от тесни поли с дължина до средата на прасеца, А-образни и дълги рокли за по-специални случаи. Платформите, доминирали в предишните няколко сезона, сега се превръщат в елегантни, изключително тънки токчета игли с височина 12 см.

Изобщо най-преобладаващият мотив идната пролет сякаш ще е играта на противоположностите и пропорциите ­ късо срещу дълго, високо срещу ниско, свободно срещу прилепнало, тъмно срещу светло, лак срещу мат. Полите с висока талия и дължина под коляното например се комбинират с изключително къси сака, които завършват под бюста.

Ивица плът проблясва между полата и сакото, чиито рамене са заоблени и подчертани така, че да бъдат акцент в силуета. Изобщо раменете реабилитират статута си на ерогенна зона. В много модели те са подчертани чрез контрастни по цвят или прозрачни биета, кожени декорации или изрязани елементи, разкриващи плътта. В други пък са подсилени с подплънки, така че да контрастират на елегантния силует с голите гърбове, обрамчени от фетишистки ленти.

И при материите също важи правилото „противоположностите се привличат”. В коктейлните дрехи например макрамето присъства редом с гумени елементи, PVC и кожени декорации. Главен герой в колекцията на Донатела Версаче обаче са ресните, които не само придават раздвиженост, но внасят още една октава загадъчност. Те са в различни дължини, щамповани или еднотонни, като част от корсета, която създава триизмерност, или свободно движещи се около тялото. Декорациите на полите ­ върху високата талия или върху страничните шевове на роклите, са от различни контрастни материи – лакирана върху матова или обратно.

Аксесоарите съвсем естествено следват новите закони на Донатела в облеклото. Чантите са с намалени обеми ­ от малки до средни, декорациите са ярки, ако основният материал е приглушен, и обратно.