Ози Озбърн записа кавър по песента на Джон Ленън от 1971 г. How, съобщава британският "Гардиън". Новата версия на парчето се прави с благотворителна цел в полза на организацията "Амнести интернешънъл"

Сингълът на бившия вокалист на Black Sabath е продължение на благотворителната продукция от 2007 г. Instant Karma, в която със свои кавъри на Ленън вече се включиха Ю2 и американската пънк група Green Day.

Изданието уточнява, че с разрешението на съпругата на Ленън Йоко Оно Ози Озбърн е записал меланхолична и скръбна версия на How.

Видеото към новата версия на парчето е заснето по улиците на Ню Йорк и в него Ози Озбърн е облечен в черно, а в ръцете си държи букет от лилави цветя. Той се придвижва до мемориала на Джон Ленън в Сентрал парк и поставя цветята до думата Imagine.

Озбърн е роден осем години след Ленън и нарича легендарния музикант от "Бийтълс" "движеща сила на хуманността". "Светът спря за мен", споделя той пред Би Би Си спомените си за деня, в който научава за смъртта на Ленън. По думите му обаче радостта и надеждата, които Ленън е завещал на хората, са забележителни.

Ленън беше застрелян на 8 декември 1980 година пред дома си в Ню Йорк от психически неуравновесения Марк Чапмън, който беше осъден на доживотен затвор.

На 9 октомври 2010 г. се навършват 70 години от рождението на музиканта. По този повод в цял свят ще се състоят концерти в негова памет и възпоменателни акции.

Изпълнения на Йоко Оно и Джон Ленън вече обиколиха Америка с образователен автобус. Превозното средство е мобилно музикално студио и направи 200 спирки в цяла Америка. Деца, тийнейджъри и млади хора могат получават практически опит за писане на песни и снимане на музикални клипове и документални филми. Уникалното возило спря в центъра на Лос Анджелис, за да почете наследството на покойния музикант по повод наближаването на 70-годишнината от неговото раждане - 9 октомври. Туристически автобус е на повече от десет години.