Президентът на Славия Венци Стефанов даде интервю за . В откровен разговор, босът на белите говори за проблемите в националния отбор и българския футбол, сподели кой и защо е прогонил Димитър Бербатов и обясни защо времето на Борислав Михайлов в БФС изтича.

-Г-н Стефанов, утре България излиза срещу Уелс. Ще успее ли националният ни отбор да се поздрави с победа?

-Както всеки българин и аз се надявам да спечелим срещата. Уелс не е кой знае какъв отбор и затова смятам, че имаме добри шансове. Дано обаче късметът е на наша страна.

-Не е тайна, че Лотар Матеус не познава детайлно качествата на българските играчи. Как селекционерът избра своите възпитаници за Уелс?

-Нали всички видяхте по какъв начин се случи това. Казаха на Матеус да вземе играчи от клубове, чиито собственици са членове на Изпълкома. Надявам се обаче националният селекционер в близко бъдеще да се огледа и малко встрани. Не е лошо да посети и други мачове, не само на определени отбори.

-Има ли футболист на Славия, който е готов да помогне на националния отбор?

-Разбира се, че има. Като гледам футболистите от родното първенство, които попаднаха в списъка за предстоящия двубой с Уелс, спокойно мога да кажа, че Галин Иванов, Виктор Генев и Даниел Пеев са готови.

-Нужно ли е президентите на клубовете да са членове на Изпълкома на БФС?

-Тук съм категоричен, че това не е редно. Или всички президенти трябва да са в Изпълкома, или никой. Защото в сегашната структура се получава конфликт на интереси, тъй като всеки си дърпа чергата към себе си.

-Трябва ли, според Вас, ПФЛ да поеме администрирането на първенството?

-Не само според мен. Във всички европейски държави такава практика съществува. Само, че нали видяхте какво хората от БФС искаха на направят. Непрекъснато си шушукат и междувременно с това искаха да си назначат техен човек, който да контролират. И това за да може да имат пълен контрол върху всички приходи. Добре, че футболните хора бързо се усетиха и в крайна сметка Стефан Капралов оглави ПФЛ.

-Изчерпи ли се търпението към четвъртите в света?

-Аз съм открит човек и обичам да говоря право в очите. Затова на Борислав Михайлов съм му казал, че трябва да е президент на всички български отбори, а не само на Литекс, Черно море и Локомотив София. Той трябва да обслужва интересите на всички тимове, а не както го прави досега. Вглъбен към тези три отбора дори отсвири и Сливен, нищо, че Лечков е в Изпълкома.

-Правилно ли Бербатов напусна националния отбор?

-Да, неговото напускане е напълно основателно.

-Смятате ли, че Бербатов бе прокуден от тима.

-Прокуди го завистта и злобата у българина. За напускането на Бербатов вина имат всички. Митко обаче е велик футболист и човек. Помнете ми думата - един ден той ще се върне в България. Това обаче няма да стане докато на власт е сегашното ръководство.

-Вчера заявихте, че е в интерес на футбола да се направи платен телевизионен канал и всеки запалянко, който иска да гледа дадена среща, трябва да праща SMS, който да струва по един лев. Срещнахте ли подкрепа?

-От трезво мислещите хора, които си дават парите и милеят за футбола, срещнах подкрепа. На някои обаче това хич не им изнася, тъй като при това положение парите няма да влизат директно в БФС и така те няма да ги разпределят. А не както досега - телевизията сключва договор с БФС и изведнъж се отмята, под претекст, че свършили парите. Само ще ви кажа, че в Гърция отборите в средата на таблицата прибират по 2-3 милиона евро годишно от ТВ права, а в дъното по 1 милион евро. Вярно, че гърците имат повече пари, но ние тъй като сме по-бедни, футболните запалянковци ще плащат по-малко. Ето точно това трябва да се обсъди с финансовия министър Симеон Дянков и премиерът Бойко Борисов. Защото българските клубове не бива да искат пари от държавата, тъй като хазната е празна. Има и много други начини да се осигурят пари за футбола, но просто е нужно малко да се размърдаме. Ето например всички тези къщи, които влязоха в България, използват марката "футбол", но от това родните клубове нищо не печелят. А иначе включват в тиражите си срещите от нашето първенство. Ако не искат да помагат, тогава нека наблягат на шампионатите на Албания и Германия и хората да залагат.

-Славия е на четири точки от лидера Левски. Като се върнем във времето назад съжалявате ли, че загубихте от отбори като Калиакра и Берое?

-Разбира се, че ме е яд, но футболистите трябва много повече да съжаляват, защото класирането щеше да бъде съвсем друго. В момента Славия трябваше да е на първо място.

-Славия не беше побеждавал отбора на ЦСКА доста години, но под ръководството на Емил Велев го стори...


Да, за което съм доволен. Емил Велев не промени кой знае колко неща, но за сметка на това както се казва пипна точно където трябваше. Велев просто овладя съблекалнята и накара футболистите да си повярват.

-В последно време усилено се говори, че Левски ще освободи Георги Петков. Готов ли сте да го вземете в Славия?

-Георги Петков е наша рожба и е много добър вратар. Затова съм готов веднага да го прибера. Само, че за самия него ще е много по-добре да излезе в чужбина. А на тези, които непрестанно го плюят не разбират от футбол. Те просто не са се събличали по къси гащи и затова не разбират, че вратарският пост е най-труден и неблагодарен. Стражът може да спаси десет гола в един мач, но направи ли една грешка, веднага си проличава.

Източник: