Дневниците на легендарната Мерилин Монро излизат днес в Щатите и вероятно ще се превърнат в абсолютен бестселър.

"Фрагменти. Поеми, лични записки, писма" са събрали всичко, което блондинката е написала от 1943-а до 1962-ра - от 17-годишна до часове преди смъртта си. Мислите на Мерилин са оставени нередактирани, за да се спази напълно автентичността на актрисата, която се превърна в емблема на изкушението. На страниците има дори рецепта за печена пуйка.

"Всъщност книгата показва, че Мерилин е била човек с истински вътрешен свят, който не сме могли да видим", казва редакторът Кортни Ходел. Публиката ще прочете разсъжденията на Монро за творчеството на Самюел Бекет, Джеймс Джойс и други известни писатели. Ослепителната блондинка е написала есе за първия си съпруг - Джеймс Дохърти, и си е водила записки към ролите, които трябва да изиграе.

В спомените нахлува водовъртеж от мрачни мисли. Фрази като "любовта е невъзможна", "как бих искала да съм мъртва" оглеждат само част от отчаянието, което Мерилин е документирала върху листа. Въпреки световната й слава Монро постоянно се е притеснявала дали ще се хареса на публиката и няма ли да си забрави репликите. Тя разкрива страха си от огромния натиск, който киноиндустрията е упражнила върху нея - изискванията да бъде винаги весела, дисциплинирана и уверена са я натоварвали до побъркване.

"Мисля, че винаги съм била ужасена от мисълта да бъда нечия съпруга, защото от живота научих, че не може да обичаш другия истински никога", разсъждава още за брака и любовта Мерилин в записки от юли 1956 г. През 1958 г. пък е написала стихотворението "На помощ", в което казва -

"Усещам живота, който се приближава. Докато всичко, което искам, е, да умра". Жената, която се превърна в култ след "Ниагара", "Как да се ожениш за милионер и "Някои го предпочитат горещо" с рождено име Норма-Джийн Бейкър, се самоубива на 5 август 1962 г., едва на 36.