Новият селекционер на България - Лотар Матеус, вече проведе няколко тренировки с националния отбор и доби първи преки впечатления от играчите.

На пресконференцията вчера германецът показа типичен дипломатичен стил и отговори с усмивка на всички въпроси.

Метеус обяви, че е наясно със състава и схемата, която ще използва в европейската квалификация срещу Уелс като гост в петък, но не пожела да ги разкрие пред журналистите. "Не ми се сърдете, но не бих искал да улесня колегата си от Уелс, като съобщя предварително каква ще е схемата ни на игра и състава, на който ще се спра", каза той.

"Мачът, който предстои за нас, се явява като финал. Ако спечелим, отново ще влезем в играта. Но при загуба ще се отдалечим много от целта си - класиране на Евро 2012. Използвах последните пет дни, за да се запозная с обстановката в националния отбор и в българския футбол, както и да разуча съперника. Не е приятно, че Бербатов не се съгласи да се върне в тима, но това е негово решение. Всички медии много се учудихте, че не повиках Божинов. Истината е, че той призна пред мен, че не се намира в добра форма. Валери е страхотен футболист и се надявам отново да влезе в кондиция, за да мога да разчитам на него. С него проведохме дълъг и много личен разговор. Той прие моето решение и обеща да работи здраво, за да може да играе отново в националния отбор", добави германецът.

"Имаме кадрови проблеми за мача поради травмите на Минев и Миланов, които отпадат за мача. Хубавото е, че настроението в отбора е отлично въпреки негативните резултати и отиваме в Уелс, за да вземем трите точки. Жалко за контузиите, но в крайна сметка това е футбол. За мен като треньор има само проблеми, които могат да се решат. Много от националите познавам от миналото си като треньор. С другите се запознах, като изгледах много ДВД-та и записи от мачове", обясни той.

Селекционерът коментира и нападките, че БФС и президентът на съюза Борислав Михайлов му редят състава. "Една от клаузите в договора ми е никой да не ми се меси в работата. Аз не изпълнявам личните интереси на никого", каза Матеус. "Като треньор завися от резултатите на България и в мой интерес е да повикам най-добрите. За тримата новоповикани национали получих информация, че са добри и сам се уверих в това. Ще кажа, че в България има хора, които работят изцяло за доброто на футбола. Още от престоя ми в Унгария е практика да въвеждам нови и нови играчи в отбора", призна Матеус.

На въпроса защо е повикал защитника на ЦСКА Павел Виданов при положение, че след мача от лига Европа между "червените" и Порто селекционерът обяви, че нито един от армейците не е харесал, Матеус уточни: Станало е недоразумение. Не съм казвал, че няма да викам футболисти от ЦСКА. Просто посочих, че Порто е съвсем различна класа от българския отбор. Гледах няколко играчи на ЦСКА, хареса ми например Тодор Янчев, но той е прекалено стар. Ако знаех, че не трябва или не мога да повикам състезатели на ЦСКА, просто нямаше да ходя да гледам мача им срещу Порто".

Немецът призна, че разбира някои думи на български език благодарение на престоя си като треньор на Партизан в Сърбия. Матеус обеща, че с времето ще научава все повече думи, за да покаже на българския народ колко много го уважава.