Несебърският кримигерой Димитър Желязков-Митьо Очите може да лежи в затвора по-дълго, отколкото се е надявал. Върховният касационен съд ще разгледа в петък искането на главния прокурор за отмяна и преразглеждане на последната му присъда - за пране на пари.

На 22 април т.г. Желязков сключи споразумение с прокуратурата в Бургаския окръжен съд по това дело и получи присъда от 4 г. и 10 месеца. От него, майка му и приятелката му бяха отнети в полза на държавата жилища и магазини в Несебър и Сунгурларе, както и банкова касета със златни монети за над 49 000 лева.

Това е третото споразумение на Желязков с прокуратурата. При първото през 2007 г. той призна, че е организирал наркобанда в Бургас и бе осъден на 4 г. и 6 месеца. При второто бе пратен зад решетките за 4 г. и 9 месеца за това, че е участвал в наркотрафик с Данчо Пръча от Враца. Въпреки че е осъден за 3 престъпления, Очите трябваше да излежи само най-дългото от трите му наложени наказания - това за пране на пари.

В искането си до върховните съдии главният прокурор Борис Велчев е посочил, че наказанието на Митьо е “явно несправедливо и не съответства на изключително високата обществена опасност на извършените от него деяния”.