Колин Фърт направи първата успешна крачка към Оскарите, след като филмът с негово участие „Речта на краля”, спечели наградата на зрителите в Торонто. Канадският филмов фестивал не раздава официални награди като Кан и Венеция, но филмите, които зрителите изберат за най-добри, обикновено се оказват сред номинираните за златните статуетки в Холивуд.

Британско-австралийският исторически филм разказва за живота на крал Джордж VI, показан от самия Фърт. В лентата участват и Джефри Ръш и Хелена Бонам Картър. Кинокритиците сравняват успеха на лентата с този на „Беднякът милионер” и „Прешъс”, които извървяха пътя към Оскарите точно през Торонто.

Сред забележителните представяния на фестивала беше и това на Никол Кидман, която направи дебюта си като продуцент в лентата „Заешка дупка”. Много известни холивудски актьори пък за първи път се показаха като режисьори. Бен Афлек вече има малък опит зад камерата, но с филма „Градът” обра овациите в Торонто. Дейвид Шуимър (Рос от „Приятели”) пък представи лентата „Вяра”, в която младо момиче става жертва на маниак, преследващ хора в интернет.

Сред най-обсъжданите филми в Торонто беше и Stone – с участието на Робърт де Ниро и Мила Йовович. Актрисата наскоро разкри, че се е почувствала "насилена" от Де Ниро по време на секссцена във филма.