- Лора, защо не водите вече сутрешния блок на Нова тв?

- Защото Нова тв реши да заложи на формат, в който не вярвам. Към момента шеф на блока е Асен Григоров, който смята, че предаването трябва да се занимава само с политика и икономика. Това с водещи Витомир Саръиванов и Ели Гигова е весела комбинация. Вижте, нямам лоши чувства, Нова тв е частна медия и е в правото си да взема своите решения, освен това е мястото, на което съм се развивала 10 години. През цялото време бях лоялна, без да спестявам нещата, с които не съм съгласна Хората, с които съм работила, знаят това добре. Затова се стигна до този момент, в който да се разделим.

- Защо не искате да сте редактор в “Здравей, България”?


- Не виждам защо да се връщам на тази позиция. Бих се върнала, за да направя аз блока или да направя собствено предаване. “Нова” не може да ми предложи това.

- Имало е вариант да водите блока заедно с Витомир Саръиванов, но сте отказали. Защо?

- Не смятам, че Витомир е добър вариант за сутрешния блок. В България няма елементарна хигиена при водене на предавания. До вчера Витомир е питал в “Цената на истината” “Вярно ли е, че дядо ти ти е пикал в устата, когато беше малък...”, а днес срещу него са Костов, Борисов и т.н. Но така е не само в “Нова”.

Има дефицит на добри телевизионни водещи мъже, качествените са малко. Вижте, през тези години от мен се искаше да съм все по-добра, но винаги под нечия шапка и винаги да съм екипен играч, независимо кого слагат на стола до мен. И през цялото това време се оказа, че имам сериозен недостатък - не съм мъж. И иронията е, че днес се чувствам в най-добрата си форма, зная какво мога, но няма къде да го предложа. Дойде ми в повече въртележката от хора, които се смениха. Имах дълъг разговор с програмния директор Олга Лозанова преди няколко дни.

- С какво обяснение ви казаха, че вече няма да сте на екрана?


- Първоначално нищо, всички бяха в отпуски. Само предложиха да остана единствено като редактор.

- След като се върнахте от морето, няколко дни водихте преговори с Нова тв. За какво бяха те?

- Преговори не е точната дума, по-скоро разговори, но не е коректно да изнасям информация за тях.

- Откога се говори за смяна на лицата на сутрешния блок? Вярно ли е, че подобно нещо е замислено още в края на миналия тв сезон?

- На този въпрос може да отговори само ръководството. В края на миналия сезон аз поисках да ми се даде да направя блока и да се види какви са рейтингите. Но не се случи.

- Имахте ли несъгласия с ръководството за нещо?


- Блокът не трябва да е само политика и икономика, така се губи жизнеността на формата, той стои като осакатен и половинчат. В последно време не бях съгласна с продуцента Асен Григоров.

- Раздялата натъжи ли ви?


- Да, много. Аз съм си дете на Нова тв, никога дундуркано, напротив - възпитавано строго. Бях на 20, когато постъпих, сега съм на 31. Нищо не ми е давано даром и се радвам, че е така.

- Дадоха ли ви обезщетение?


- Да, но нямам право да го обсъждам.

- Какво смятате да правите оттук нататък?


- Да си търся работа. Когато Павел Станчев - бившият шеф на телевизията, поиска от мен да водя сутрешния блок, исках да се занимавам с документалистика. Тогава той ми каза, че “Нова” няма пари за това и ме посъветва да се развивам като водещ. Благодарна съм му. Сега ще се съсредоточа и в документалните филми. Няколко колеги и приятели се занимаваме с журналистически обучения, обучения на държавната администрация, работим по различни медийни проекти. Бих искала да направя и собствено предаване, но пазарът е много затворен, трудно е.

- Защо бяхте в толкова дълга отпуска - 2,5 месеца?

- За да не водя с Витомир.

- Въпреки че на екрана се разделихте и с Георги Коритаров, и с Милен Цветков, останахте близки приятели. Те какво ви казаха, след като разбраха, че ви свалят от екрана?


- Те са моите добри момчета. Милен ми се обади и ми каза: “Искам да съм първият, който ти предлага работа”, Жоро също ме попита дали бих работила с него, но ми е време да пробвам нещо самостоятелно. Разбрах, че наскоро Милен е гостувал в предаването на Коритаров и са спорили на тема.

“На кого е Лора” Било е много смешно. И двамата са ми приятели, не са леки характери, но съм научила много и от единия, и от другия, а и доста сме се смели на трудните моменти. Когато махнаха Милен, се обадих на Жоро и му казах: “За всеки от вас жаля по различен начин”, а той ме кръсти Веселата вдовица. Имаме силни моменти.



- Какво мислите за новата двойка водещи - Витомир и Ели Гигова, как се справят според вас?


- Най-учтивото, което мога да кажа, е, че не се получава. Не искам да продължавам, за да не наранявам нечии чувства. Гледах разговор, в който Витомир включва премиера по телефона и възкликва: “Премиерът ни гледа, слава богу!” Аз за такова изречение бих уволнила водещ.



- Защо сутрешните блокове станаха такава важна част от програмата на всяка телевизия?


- Нормално е, това са актуални формати, предлагат новини. Но имат нужда от промяна. Всички станахме така кахърни, сериозни, професионални. Била съм и в сериозен формат, и в по-лек. Зная точно къде е златната среда, определено трябва промяна на сутрешните формати.

- Мислили ли сте да се занимавате с нещо коренно различно от телевизия?


- Освен това, което вече казах - документалистика, винаги съм искала да се занимавам с писане.

- Как започнахте преди 10 години в Нова тв?

- Имаше конкурс за репортери в новините, гръцката “Антена” точно беше купила Нова тв. В нея постъпихме с Генка Шикерова, после Генч отиде в Би Ти Ви. Дойдохме от “Канал 3”. Бяхме на по 20 години, смяха ми се, че едва ли не идвам в ранна детска възраст.

- Кои са най-хубавите ви моменти в Нова тв?


- Когато работех с Валя Гиздарска като мой шеф и с Искра Владимирова като редактор - много точни хора, и до днес са ми близки приятели. Но съм имала много хубави моменти и преди да стана водеща, докато репортерствах, и след това. С Милен също много сме се смели, имали сме хубави моменти, с Коритаров също.

- Какво тв предаване ви се прави?


- Собствено, имам страшно много идеи.

- При вас имаше открит телефон в студиото. Какви проблеми вълнуваха хората, които се обаждаха?

- Не може да се обобщи, имало е нещастни хора, които търсят изява. Имаше и много интелигентни, които искаха да говорят по темите, които поставяхме. Имаше хора, които искат да разкажат за корупция, за трагедии, които са преживели, или за несправедливости. Имаше и смешни моменти, друг път грубости - веднъж един човек ме разплака даже Този телефон беше непредсказуем. Като зареден пистолет, насочен към челото ти. Искам да ти кажа, че се иска характер да посрещаш всяко следващо обаждане и е голяма школа за реакциите ти.

- Според колегата ви Витомир Саръиванов откритият телефон е бил по-скоро проява на немощ, ползваш го, когато не знаеш какво друго да правиш. Така ли е било през всичките тези години?

- Това от позицията на големия си опит ли го казва? Е, разбира се, вместо телефон, видях, че прави теми като “Лошо ли е да ни хапят комарите” и “Полезно ли е кърменето”, което си е далеч по-силно като тема от прекия телефон.

- Защо политиката присъства толкова активно в сутрешните блокове, които всъщност са публицистични токшоута?

- Защото така възпитахме публиката. Храним я с голямата лъжица и блъскаме в устите и ушите на хората политическата немощ на този или онзи. Всеки от нас има вина.

- И при уволнението на Коритаров, и на Цветков се намекна за политически натиск. Имало ли е такъв? А във вашия случай?

- Да съм засегнала нечии интереси? Не вярвам в конспиративни сценарии.

- Като водеща работили ли сте в ситуация на някакъв натиск и какъв?


- Който каже, че не е, просто лъже. Въпросът е да устоиш, когато има такъв. Това категорично сме го правили, устоявали сме.

- Изкарахте на брега на морето 2,5 месеца с приятеля си Сотир. Той ли ви учеше да карате сърф?


- Не, това би бил сигурен начин да се скараме.

- Как изглежда животът от караваната и как от тв екрана, по-скоро от тв студиото?


- И двете бяха част от един и същ живот - от моя. Но от караваната е по-красив. Когато гледката ти сутрин е цялото море и небе, се чувстваш малък и щастлив, свободен. В някакъв жълт вестник една т.нар. журналистка коментираше как може водеща да си позволява да живее по този мизерен начин, вместо на лукс. Но на такова момиче не можеш да му обясниш, че днес природата е лукс, свободата е лукс, простият живот е лукс Няма как това да го обясниш на тъпо парче, което си представя лукса като хотелска стая в Китен и мъж в костюмче, например адвокат или депутат. Ще ми трябва цял брой да й обясня и вероятно ще е напразно.

- Защо ви харесва карането на сърф?

- Защото морето, вятърът и тялото ти стават едно. Подчиняваш ги, прекрасно усещане, когато го овладееш. Когато се получи, не можеш да свалиш усмивката от ухилената си физиономия. Но имам доста още да подобрявам.

- Много неща се изписаха това лято за връзката ви със Сотир. Ще разкажете ли нещо за него? Откога и откъде се познавате?


- Не, това си е нещо наше. Много съжалявам, че изобщо излезе наяве.

- За какво мечтаете?

- Да се науча да карам кайт сърф, но е много, много трудно.

Източник: в. "24 часа"