Нина Никол и Светлана Терзиева-Сесис заминават за Токио, за да представят общ проект за документална лента. Журналистките ще са в японската столица между 23-ти и 31-ви октомври, когато ще се проведе и Токио Интернешънъл Филм Фестивал.

Проекта ще се представи на базата на анотация, синопсис и режисьорска експликация. "За всеки случай със Сесил сме написали и сценарий, въпреки че от опит знам, че по фестивалите никой няма да има време да го чете" - категорична е Нина Никол - единствената родна журналистка и режисьорка, която от години снима филми за кино и музикалните фестивали по света. Нейната документална лента “Кан-гордост .... без предразсъдъци" дори получи поздравителен плакет от организаторите на най-големия форум за кино в света миналата година. Тази година пък бяха грандиозните й премиери на "Берлинале - сърцето на Берлин" и "Опасни връзки - Кан 2010", които се излъчиха в над 10 български телевизии.

Режисьорката издаде, че документалният проект се казва "Europe in the Age of Modernity" ("Европа в епохата на модерното"). Той е инспириран от книгите на д-р Жерар Деланти "Inventing Europe - idea, identity, realty", издадена през 1988 година в Лондон и от известният холандски автор, професор от университета “Еразъм” в Ротердам Ринус ван Схенделен и неговото произведение "Макиавели в Брюксел - изкуството да се лобира в Европейския съюз".

"Ще се опитаме в 30 минути да изследваме интереса към модерното, социалната теория, демокрацията и социалните движения. Ще се задълбочим и в политическата нестабилност и миграцията в Европа" - допълват Сесил и Нина Никол.

За свои консултанти по проекта двете ще поканят професорите Вера Найденова и Владислав Икономов. Ако документалната лента бъде харесана и субсидирана от чужди продуценти, заснемането й ще отнеме половин година.