"Ясна е работата. Дайте да ги осъдим по-бързо и да си ходим." Вчера тази уж казана реплика взе главата на съдебен заседател по делото срещу Златомир Иванов-Баретата и още 20 души, сочени за участници в наркобандата Фирмата.

Владимир Стойков, защитник на Георги Петров, заяви, че чул заседателят и бивш прокурор Васил Илиев да казва това във вторник пред журналисти.

"Как ще ни съдите, като през цялото време спите", подметна подсъдимият Ивайло Борисов-Ториното. Далеч по-гневен бе Петър Йорданов. "Съдите ме, че съм извършил престъпления, докато съм бил в затвора. Какво ме свързва със Златомир Иванов? Кажете ми конкретно в какво съм обвинен и ще си призная", заяви той.

"Дори не съм помислял това, което се коментира, че съм казал", защити се Васил Илиев. След дълго размишление съдия Петър Гунчев все пак го смени с резервен заседател, защото "всяко съмнение трябва да бъде отстранявано".

После съдът разпитва свидетели. 19-годишен младеж призна, че си е купувал лека дрога в кв. Хаджи Димитър, но не помнел от кого. Свидетелка отказа да говори пред съда, тъй като делото е "смешно".

От своя страна прокурор Аксиния Матосян заяви, че иска да призове анонимен свидетел. Той можел да разкаже подробно за Фирмата. Свидетелят обаче се страхувал за живота си. Прокурорката припомни, че и свидетелите Димитър Вучев-Демби и Марио Божков също заявили, че се страхуват.

Според адвокатите, ако свидетелят е Илия Асенов, той е в затвора и се е договорил с прокуратурата за споразумение. Съдът прецени, че обвинението има право да поиска анонимен свидетел, но едва след като докаже, че има опасност за живота му.