Носителката на "Оскар" Джулия Робъртс ще получи тазгодишната награда на фестивала в Сан Себастиан за цялостен принос към световното кино. Петдесет и осмото издание на кинофестивала в Испания ще се проведе от 17 до 25 септември, съобщи "Франс прес".

Американската актриса ще получи наградата на церемония на 20 септември. Освен "Оскар" за най-добра главна женска роля във филма "Ерин Брокович" през 2001 Робъртс има и две номинации за приза на американската филмова академия, както и още 35 отличия от фестивали по света.

"Тя не се ограничи да играе "Хубава жена", но пое рискове и участва във филми, с които се отдалечи от романтичните комедии и изигра далеч по-сериозни роли", заяви директорът на "Сан Себастиан" Микел Оласиреги. Сред предишните носители на отличието са актрисата Мерил Стрийп и режисьорът и актьор Уди Алън.

По време на деветдневното събитие ще бъдат показвани общо 193 филма, 15 от които ще се състезават в конкурса.

Извън официална програма Джулия Робъртс ще представи пред испанската публика и най-новия си филм "Яж, моли се и обичай". Историята разказва за промените, настъпили в живота на млада жена след тежък развод.

Във филма й партнира друг носител на "Оскар" - испанецът Хавиер Бардем, който също ще присъства на фестивала. Лентата е създадена по едноименния роман на Елизабет Гилбърт, а българската й премиера ще е в началото на октомври.