Подсъдимият по делото срещу Златомир Иванов-Златко Баретата - Борислав Секулов да бъде настанен в психиатрично заведение, препоръчаха експерти. Това съобщи агенция „Фокус".

На днешното заседание по делото днес беше представена тройна съдебно-психиатрична експертиза за състоянието на Секулов. Според първоначално направена експертиза той страда от органично шизофреноподобно разстройство. Това обаче било трудно доказуемо в амбулаторни условия и затова е необходимо Секулов да бъде настанен в стационар поне за 20 дни. Там той ще бъде подложен на прецизни наблюдения, увериха експертите.

Секулов бил склонен към агресивно поведение и въпреки, че няма суициден риск настаняването му в болнично заведение от закрит тип е задължително. Освен това подсъдимият изпадал в състояния на тревожност и нарушен сън. Тези симптоми са вследствие на черепно-мозъчни увреждания и вероятно на обстановката.

Експертите обаче са категорични, че здравословното състояние на Секулов позволява да бъде подсъдим.

Наблюдението на състоянието му може да се проведе единствено в съдебно-психиатричното отделение на болницата в Ловеч, защото там има такова отделение, заявиха още експертите. Предстои по този въпрос съдът да се произнесе по-късно днес.

В началото на днешното заседание по делото стана ясно, че Златомир Иванов се отказва от досегашните си адвокати - Лъчезар Таков и Димитър Вълчев. Баретата ще бъде представляван от адвокат Мариана Тодорова.

Припомняме, че Баретата бе обвинен в ръководене на организирана престъпна група, създадена да разпространява наркотични вещества в страната. На Борислав Секулов бе повдигнато обвинение за съучастие в бандата с цел нанасяне на лека телесна повреда.