На 15-ти септември 2010 г. Българското сдружение на болните от лимфом, ще отбележи Международния ден за борба с лимфом.

Кампанията, под надслов „Светлина за утре”, включва кампания за популяризиране на симптомите на болестта, което ще помогне за нейното ранно диагностициране и ще завърши с кулминация - концерт на група АКАГА от 19.30 часа на 16 септември на входа на Борисовата градина край езерото Ариана.

Целта на кампанията е да се повиши информираността относно лимфом, която ще позволи все повече хора по-добре да разпознаят ранните симптоми на заболяването, да потърсят навременна консултация със специалист-хематолог и да започнат ранно лечение, което увеличава шансовете за излекуване.

Независимо от факта, че по света повече от 1 млн. души живеят с лимфом и всеки ден около 1000 нови болни се диагностицират, статистиката сочи, че по-малко от 50% от хората знаят нещо за това заболяване, а 74% не знаят, че лимфомът е рак.

У нас заболяват между 1000 и 1400 души годишно. Ясно изразена е тенденцията за нарастване на честотата на случаите - за последните 30 години те са се увеличили с 80 %. Макар най-голям брой от заболели да са от възрастовата група 45-60 години, все по-често се диагностицират болни от лимфом на възраст между 20 и 45 години.

Лимфомът е петото по честота злокачествено заболяване в света

Приблизително около 200 000 болни умират от лимфом всяка година. Повече от 2,1 млн. болни от лимфом по света се лекуват със съвременна таргетна терапия.

Със съвременните терапевтични възможности все повече се увеличава броят на болните, постигнали ремисия или излекуване. Публикуваните наскоро данни от голямо клинично изпитване потвърждава, че ползата от съвременната таргетна терапия се запазва и на 10-та година при близо половината пациенти.

Поради общия си характер, ранните симптоми често са пренебрегвани и заболяването се открива случайно при преглед във връзка с друг проблем. За съжаление около 65% от пациентите с лимфоми се диагностицират в напреднала фаза на заболяването, което може да компрометира ползата от съвременното лечение. Важно е да се знае, че изходът на заболяването се предопределя от ранната диагноза и лекуван в ранен стадий, лимфомът в много от случаите е лечим.

През последната година в лечението на това коварно заболяване у нас е отбелязан забележителен успех - всеки пациент с лимфом, който има нужните показания, получава съвременното стандартно лечение безплатно. Това е т.нар. таргетна терапия, която атакува единствено раковите клетки.

Повече за лимфом

Лимфомът е злокачествено заболяване на кръвта и е петият по честота рак в света. Заболяването засяга най-често един орган и това са лимфните възли, където т.нар. лимфоцити се размножават неконтролируемо и се натрупват първоначално локализирано в лимфните възли, а след това процесът обхваща други лимфни зони или „навлиза” в съседни органи.

Стадий 1 – лимфомните клетки са локализирани само в една група лимфни възли

Стадий 2 – лимфомните клетки са разпространени в два или повече групи лимфни възли, но от едната страна на диафрагмата, или всички разположени в гръдния кош или в коремната област;

Стадий 3 - лимфомните клетки са разпространени в два или повече групи лимфни възли, но както в гръдния кош, така и в коремната област

Стадий 4 - лимфомните клетки са разпространени в поне един орган освен в лимфните възли (например костния мозък, черния дроб или белите дробове)

Често симптомите на лимфом могат да бъдат объркани с тези при простуда, грип, обичайни сезонни инфекции или умора, което може да забави поставянето на правилна диагноза и загуба на ценно време.

Най-често срещаните симптоми на лимфом са:

- безболезнено подуване на лимфните възли;

- нощно изпотяване;

- повишена температура с неизяснен произход;

- безпричинна загуба на тегло и отпадналост;

- кашлица или задух;

- постоянен сърбеж по тялото.

Нито един от тези симптоми обаче не е гаранция за наличието на лимфом. Необходимо е личният лекар да насочи пациента си за консултация със специалист-хематолог, за да може да бъде потвърдено или отхвърлено съмнението за лимфом.

Всеки, който иска да получи повече информация за себе си или за свой близък, може да потърси съвет и подкрепа на телефоните или Интернет сайта на Българското сдружение на болните от лимфом 02/866 47 00 и 02/865 29 09,  , както и на горещата телефонна линия на Национална пациентска организация 0700 10 515, .