Премиерът Бойко Борисов отдели време за журналистите минути след като вкара два гола за разгромната победа на България със 7:0 над сборния тим на Европа. Благотворителният мач на националния стадион "Васил Левски" беше организиран от президента на MTG Ханс Холгер Албрехт.

- Господин премиер, как поддържате тази отлична форма?

- Подготовка.

- Имате ли рецепта за футболните национали?

- Да гледат и сега какво правят Лечков, Балъков, Илиян Илиев и Стоичков. Просто те и сега ще играят с повече сърце и душа от тях. Стоичков им показа какво трябва да направиш в 92-ата минута, като излезеш сам срещу вратаря.

- Може ли един такъв мач да върне спортната злоба на националите?


- Ще се оправят нещата. Ако беше играл Бербатов, щяхме да победим Черна гора в този мач. Но по-правилно, и много от отборите вече го правят в "Б" и "В" групите, е да подготвят много силни юноши и добре да развиват децата. В момента и правилникът в Европейския съюз е такъв, че трябва да се пробват юноши на по 16-17 години. Така че повтарям, трябва да направим това, което правят в Германия, а именно юноши, младежи и съответно високото спортно майсторство след това.

- Според вас, след като за втори път споменавате Бербатов, може ли един играч като него да изнесе цял отбор?

- Разбира се. Видяхте, че деветката на Черна гора игра сам срещу България.

- Кой е най-подходящият треньор за България?

- Не давам рецепта. Аз знам, че като излезеш срещу вратаря, трябва да биеш. Само давам пример, тъй като БНТ предава онзи паметен мач от 0:2 до 3:2 срещу Германия. Мога да ви изброя всичките, които играха отпред, а именно Пенев, Сираков, Костадинов, Стоичков, Балъков, Лечков. Всички те при възможност биеха във вратата. Онази вечер срещу Черна гора не видяхме кой може да направи същото.

- БФС сякаш иска да заложи на чужденец, който да поеме националния. Вие какво мислите?

- Това си е работа на футболния съюз, не трябва държавата да се меси. Аз съм поел ангажимент да им помогнем да направят спортна база. Имаме много футболни хора, които съм убеден, че ще направят така, че да е по-добре отборът. Трябва промяна и в мисленето включително.

- Каква промяна трябва - футболисти, ръководство?


- Не. Това не бива да се смесва.

- Обичате да говорите за срокове. Кога ще е готова базата на националния отбор?

- Догодина на 1 юни ще стане мечтаната спортна зала за волейбола и баскетбола. Надявам се, че до 2012 г. ще може да направим и база за националния отбор по футбол.

- От години сте привърженик на футбола. Не смятате ли, че националният отбор с всяка изминала година играе все по-зле?

- Не. С Бербатов отборът щеше да изглежда по-различно.

- Преди малко попитаха Пламен от детския отбор, който спечели днес, кой му е любимият футболист и той каза Бойко Борисов. Съвсем се объркаха децата кой е Бойко Борисов, май?

- Нали видяхте.

- Все по-добре е, че ви свързват с футбола.


- И с тениса, и с всичко.

Източник: "Стандарт"