МВР разследва “Килърите” за покушението срещу Боби Цанков, научи “Труд”.

Разстрелът на скандалния радиоводещ е едно от петте убийства, за които са заподозрени Васил Костов-Кеца, Петър Стоянов- Вожда и хората им, твърдят криминалисти. Те разполагали със сериозни оперативни данни и вече втори месец търсят убедителни доказателства за повдигане на обвинения, които да издържат пред съда.

Подозренията на криминалистите се основават на засечени около часовете на престъплението телефонни разговори от мобилни телефони и симкарти, за които се счита, че са ползвани от “Килърите”. Освен това седмици преди убийството на Цанков хора близки до ядрото на бандата са търсели начин да се снабдят с автомат. Този път обаче убийството не е извършено от Георги Петков-Дачи, който вече е уличен като физическия извършител в няколко покушения. Според разследващите по Боби Цанков са стреляли сърби - поне така сочели събраните до момента данни. Наемните убийци обаче били доведени от лидер на “Килърите”.

Четири куршума след среща с адвокат 30-годишният бе застрелян с четири куршума около 12,30 часа на 5 януари тази година. Неизвестните и до днес убийци го причакали в жилищна кооперация в центъра на София, където се намира кантората на адвокат Лъчезар Таков.

Часове след кръвопролитието братя Маргени се сдобиха с обвинения за подбудителство за убийство. Красимир Маринов-Големия Марген бе арестуван ден след разстрела, но впоследствие съдът го пусна, тъй като липсвали сериозни аргументи за съпричастност към деянието. Брат му Николай пък изчезна и до момента се издирва без успех у нас и по света.

Прокуратурата лепна обвиненията върху Маргените въз основа на показания на няколко свидетели, които заявили, че Боби Цанков се страхувал от братята. Бившите сикаджийски босове пък от своя страна били гневни, че радиоводещият публично свързвал имената им с редица поръчкови убийства, извършени у нас. Ядът им ескалирал още повече, когато се разчуло, че радиоводещият ще издава книга с разкритията си, твърдяха източници от прокуратурата. Навремето разсъжденията на обвинението на моменти предизвикваше леки усмивки. Към днешна дата ангажираните по случая не желаят да коментират дали все още поддържат хипотезите си. Тъй или инак, обвиненията още не са снети официално от Маргените.

Един душманин за Цанков и Куката

Без да правят каквито и да е аналогии, от разследването заявиха, че след анализ на събраните до момента данни би могло да се предположи, че поръчителите са двама мъже в роднинска връзка, вече клиенти на Темида. Заподозрените били в близки отношения с един от “Килърите”, изявен спортист с позиции в световния спорт.

Счита се, че въпросните мъже са поръчали и стрелбата срещу плевенския наркодилър Камен Балбузанов-Куката, извършена на 20 ноември 2009 г. Тогава той бе ранен и оцеля.

По това дело преди около месец бе задържан Георги Петков-Дачи, който бе посочен за физически извършител. Той и до момента се намира в ареста.

Както “Труд” писа вече, Дачи бил пратен да застреля Куката от бившия гард на Бай Миле - Васил Костов-Кеца. Той пък от своя страна получил поръчката от въпросните двама мъже, които са заподозрени и за Боби Цанков.

До момента обаче нито по едното, нито по другото дело има събрани сериозни данни, за да се иска “задържане под стража”.

И Боби Точката сред жертвите

“Килърите” стоят зад покушението и на енергийния бос Борислав Георгиев, известен в някои среди с прякора Боби Точката.

41-годишният директор на фирмата “Атоменергоремонт” бе застрелян с два куршума пред дома си в блок 102 в жк “Люлин 10” през април 2008 г.

Приживе бизнесменът бе сред най-приближените на Христо Ковачки. Ръководената от него “Атоменергоремонт” пък е част от “Българска енергийна компания”, собственост на Ковачки. Именно заради близките им отношения разследващите смятат, че убийството на Борислав Георгиев е всъщност удар по боса Ковачки.

Килърите са заподозрени още в три убийства и едно неуспешно покушение. Става дума за разстрела на шефа на ФК “Рилски спортист” Юри Галев, на адвокат Петър Лупов от Велико Търново и на болния от рак бизнесмен Румен Рачев в Шумен. Неуспешното убийство пък е на варнеския автокрадец Ивайло Паунов-Джованито.

Независимо от публично огласените хипотези до сега групата има обвинение само за Галев, Рачев и за двата неуспешни атентата - на Джованито и Куката.