Един 190-сантиметров мъж, когото после хвърлиха жив в морето, окован във вериги за 50-килограмов камък, сложи край на империята ВИС на днешната дата преди 5 години.

Мъжът изстреля с пушка от 73 метра разстояние 2,56 грама олово право в сърцето на Георги Илиев в бара му в Слънчев бряг.

Босът на първата българска мафиотска организация не успя да отпразнува първата победа на футболния си отбор "Локо" (Пд) в евроквалификация от същата вечер.

Той издъхна за минути от вътрешен кръвоизлив, а високият убиец хвърли пушката в храстите срещу заведението и се смеси успешно с група германци в близкия хотел "Хризантема".

10 дни по-късно една яхта за малко да преполови трупа на килъра на миля и половина от брега във Варненския залив. Лицето му бе напълно обезобразено и убиецът така и не бе разпознат.

Наемникът обаче и тези, които му платиха и го удавиха след успешната мисия, с едно 2-грамово парче метал разбиха възхода на една полукриминална империя, която се роди в бурния период на 90-те.

Днес, 5 години по-късно, ВИС не съществува дори и в търговските регистри. Приходите от легалния и сенчестия бизнес на групировката никога повече няма да се трупат на едно място. Тъмният бизнес на организацията - отчисления от наркотици, стокова контрабанда, източване на ДДС, чист рекет, проституция, крадени коли, бе поет от младия, но вече доказал се с твърдостта си на улицата Таки.

За няколко години той не само успя да запази влиянието на групировката на улицата, но и в един момент да се превърне в лидер, който подчини София, сложи ръка върху много от големите градове на страната, разви и легален бизнес и стана съдружник на едни от най-богатите българи.

Вече от 24 месеца обаче той е в Южноафриканската република, където най-близкият му приятел Къро подготвяше дома за двамата, докато Таки воюваше в България. Днес влиянието му в София отслабва с всеки изминал ден.

Реалният наследник на чистия бизнес на групировката ВИС обаче бе съпругата на Георги Илиев. Противно на слухове и публикации

Мая наследява всички фирми и имущество на убития бос и е една от малкото съпруги на застрелян в България лидер на силова групировка, която не е прецакана от неговите съдружници и подчинени и успява и до днес да запази добри отношения с тях.

5 години след смъртта на боса на ВИС Мая Илиева се движи 24 часа с охрана в коли на приятели и няма милиони в банкови сметки. Шестте хотела в Слънчев бряг и Златни пясъци, които съпругът й завещава обаче, я правят със сигурност милионер в недвижимости.

Проверка на "24 часа" показа, че красивата вдовица е наследила по документи апартамент от 97 квадрата в курорта Свети Влас. Къщата в кв. Панчарево, където Мая Илиева, Георги Илиев и дъщерите им Андреа и Криста живееха от години, не се води на нейно име. Също и различните автомобили, които ползва в последните години.

Вдовицата продава веднага след убийството дискотеката "Айсберг" и комплексът "Мултиплекс" в Слънчев бряг, където нейният съпруг е застрелян. Тя се разделя с тях, за да не й напомнят за 25 август 2005 г.

Собствеността преминава в ръцете на съдружници и хора, които са управлявали заведенията. Също емоционални са причините Мая Илиева да не се занимава лично с управлението на хотелите "Дюн", "Астория" и "Орел" в Слънчев бряг. Те се мениджират от години от две дами.

Чрез фирмата "Съни Сенд" ЕАД Илиева наследява и трите хотела в курорта Златни пясъци "Гладиола", "Гладиола стар" и "Акация". Запознати твърдят, че от следващата лято тя лично ще се заеме с управлението им.

През 2006 г. вдовицата продава и дяловете си в басейна "Република", който до този момент е собственост на холдинга на ВИС и на частно лице. Горе-долу в този период тя се разделя и с няколко магазина "Оазис", които преминават в ръцете на един енергиен бос.

Запознати твърдят, че и приходите от продажбата на яхтата на Илиев стигат до Илиева, въпреки че реално плавателният съд никога не се е водил официално собственост на боса на ВИС.

Яхтата е продадена чрез английска фирма.

Символът на силовата империя - застрахователната компания "Вярност, инвестиции, сигурност-2" (ВИС-2) отдавна е в ликвидация. В нея Мая Илиева наследява 97 000 поименни акции с номинал от 1 лев.

Заложната къща "Карпатия", в която вдовицата държи 30 поименни акции по 1000 лв., от дълги години няма никаква дейност.

Преди около 2 години Илиева продава и дяловете си от дружеството "Велбъжд-98". Чрез приватизационна сделка то се сдобива с няколко сгради в родния град на братята Илиеви Кюстендил.

Друга фирма в наследството е Ви Кей Джи АД, която се занимава с ресторантьорство. И от нея обаче Мая Илиева продава дяловете си на съдружниците на покойния Георги Илиев. Запознати разясниха пред "24 часа", че в най-скоро време ще бъде закрита и модната агенция, свързвана с бившата ВИС - "Ексграунд".

Днес Мая Илиева се е посветила на три фризьорски салона в столицата, в един от които е съдружник с французина Емануел Жан Анри Сантьонак. Точно този й контакт стана причина преди време за публикации, че възнамерявала да се премести да живее в Тулуза.

Друг бизнес, който Илиева развива след смъртта на Георги Илиев, е съвместната фирма с Адриана Тюркмен - съпруга на застреляния Филип Найденов-Фатик. Вдовиците регистрират "А енд М" ООД, което закупува сградата в софийския кв. Иван Вазов, където в началото на 90-те години бе открит първият офис на ВИС.

Двете жени днес дават под наем къщата, в която най-вероятно скоро ще бъде открит ресторант.

Чрез фирмата "Сити 6" ООД, която Мая Илиева създава 2 години след убийството на Илиев, тя отдава под наем и помещение в подлез до НДК, в което наскоро отвори врати нова дискотека.

Според търговските регистри вдовицата е закупила и една акция на стойност 100 песос (4,50 лв.) от фирма, регистрирана в Доминиканската република. Не е ясно обаче какъв точно е бизнес интересът на Мая Илиева там.

Така реално от наследството вдовицата запазва днес шестте хотела по Черноморието и апартамента в Свети Влас. Неотдавна фирмите на Илиева са били обект на дълга данъчна проверка, която обаче не е установила нарушения.

5 години след убийството в Слънчев бряг и 17 след създаването й за империята ВИС напомнят дузина книги, наследството на Мая и неизчегъртани стикери на застрахователната компания, които някога всяваха страх и символизираха легализирания рекет, пред който държавата беше безсилна.

Източник: в. "24 часа"