Брад Пит заяви, че хората които са отговорни за разлива на петрол в Мексиканския залив заслужават смъртно наказание.

Заявлението си относно най-голямата екологична катастрофа в историята на САЩ, той направил на края на документалния филм на Спайк Лий - "If God is Willing and Da Creek Don't Rise".

"Никога не съм подкрепял смъртното наказание, но сега все повече се замислям да преразгледам позицията си", казва Брад във филма.

Разливат унищожи поминъка на хиляди рибари и наруши по жесток начин екологичното равновесие в района, но до момента все още няма официално становище от ВР за причината за катастрофата.

Коментарът на съпруга на Анджелина Джоли е в края на документалния филм, който първоначално е посветен на унищожителния ефект на урагана Катрина върху Ню Орлианс, който пострада изключително тежко от природното бедствие. За зла участ американската столица на джаза е и най-близкият голям град до петролния разлив.

Първоначално филмът е завършвал оптимистично, като се споменава, че местният отбор по американски футбол е взел купата и как целият град бавно успява да се съвземе след удара. След катастрофата през април обаче, Спайк Лий решава да удължи филма си и вместо оптимистично, лентата свършва мрачно и доста песимистично за бъдещето на района.

Приблизително по 4,9 милиона барела петрол са се излели в Мексиканския залив от началото на кризата, а следващата операция за запушването на дупката е през септември.