Седем града, 12 концерта, два часа супершоу върху сцена от 80 квадрата. Това е турнето на "Комиците", което стартира в неделя от Сандански.

- Господин Hейков, "Комиците" тръгват на турне, но ако перифразираме известно заглавие, това не е ли нещо като смях по време на криза?

- Много точно казано. Смятаме, че това е единственият начин, по който можем да отговорим на кризата, защото около нас животът си продължава. Случват се и хубави, и лоши неща. Ние обаче сме група, която гледа тъжното през призмата на смеха и затова сега ще отидем да позабавляваме скъпите ни фенове. Нали видяхте на репетицията за какво чудесно настроение става дума.
Има джемсешън, импровизации, палим се взаимно и сме решили да наводним България със смях.

- Защо решихте една от основните теми на сегашното ви турне да са съседските отношения?

- Защото са доста сложни. Миникосмос. А и нашата държавица е мъничка и дори прилича на жилищен блок. Малко се познаваме, много-много не се обичаме, не се уважаваме, не се виждаме, не се чуваме и, общо взето, никой не се интересува от другия. Успяхме да уловим и отразим тези неща. Разбира се, откъм смешната им страна. В един блок са заключени най-интересни отношения, различни истории и ситуации, достойни дори за сериал.

- Какво ще донесе присъствието на Елица, Стунджи и Устата в шоуто?

- Опитваме се да играем тяхната музика, а те свирят скечовете ни. Доста се забавляваме. Ние пък "свирим" на тръби, гаечни ключове и всякакви други неща, които сега няма да издам.

- По време на криза, не само в България, но и навсякъде по света, първото, на което се посяга, е културата. Как ще коментирате?

- За съжаление е точно така. Явно не я смятат за жизнена необходимост или за нещо с огромен смисъл. Не можеш да го видиш, пипнеш и преместиш от едно място на друго. Затова първо се посяга на нея. Израстването на всяка личност зависи от духовното й развитие и именно културата е това, което ни е запазило като народ и нация. И не само нас.

- Изиграли сте много политически персонажи. Кой беше най-труден и кого пресъздадохте с най-голямо удоволствие?

- Навремето най-труден ми беше Александър Божков, лека му пръст. От гледна точка на грима. Голата глава и специфичната брада бяха събрани в шапка, което ми "запечатваше" мимиката. Иначе най-приятно ми е било да играя Бойко Борисов. Емблематичен образ, който получи своето развитие през годините. Както и самият той като личност. Но камъкът се променя, та камо ли човек, както казват старите хора. За първи път го играх с коженото манто, с черните дънки и черна тениска. После - с дънки и сако, след това с костюм, а сега еволюирахме вече до костюм и вратовръзка. Иван Костов ми беше много любим образ, особено когато ги играех с Бойко едновременно. Половината ми глава беше на Костов, половината - на Борисов. Супер смешно и изискваше много бърза реакция - да се обръщаш и да играеш ту единия, ту другия.

- Кого не бихте имитирали?

- Някой, който не ме провокира творчески и у когото не виждам нищо характерно.

- Откъде черпите идеи за тези скечове?

- Когато излезеш навън и се огледаш или пък отидеш на пазар например, впечатленията се натрупват. Постепенно се превръщат в живи вицове и ние ги играем. Всички имаме чувство за хумор и нещата се получават.

- Влагате ли послание в политическите скечове? Какво искате да кажете с тях?

- Всеки от нас има гражданска позиция и отношение към ставащото около нас и гледаме да го изразим. Не може ей така, просто да изиграеш нещо, без да имаш мотив да го правиш или да искаш да кажеш нещо. За зрителите е ясно какво влагаме. Понякога сме иносказателни, служим си с езопов език и хубавото е, че от време на време и самите политици разбират за какво става дума.

- След успеха на "Мисия Лондон" какво става с "Мисия Москва"?

- С нетърпение чакам следващата творческа провокация. Мисля, че вече се работи по този проект и наистина нямам търпение. Забавлявахме се откровено по време на снимките на "Мисия Лондон" и абсолютно всеки от нас е дал своя дан, за да изглежда филмът така и достойно да представим книгата на Алек Попов. Това е наистина стойностна история, но не на всеки се харесва, защото е като огледало - тъжно, нелицеприятно. И за съжаление понякога не е приятно да се погледнем в него, но трябва да имаме смелостта да се видим отстрани.

- Няма как да не попитам какви са отношенията ви със Слави?

- Пазя само най-добри спомени от работата ни заедно.

- Как коментирате формати като "Биг Брадър Фемили", за което, меко казано, имаше доста противоречив отзвук

- Честно казано, не ги приемам. Не ме занимават и не ме забавляват. Ако ми се наложи, не бих ги направил по този начин, а и не е нещо, в което да се вложиш. В това, което правим, влагаме сърце, душа, хъс, желание и резултатите се виждат.

- "Комиците" имат ритуали, преди да тръгнат на турне. Какви са те?

- Винаги първо ходим на църква и се молим всичко да е наред. Щом го направим, после не вали дъжд, когато играем на открито. Така ще е и сега. Но освен влизането в храма, което е традиция, си правим инструктаж как да пазим себе си и хората около нас. Припомняме си, че трябва да внимаваме къде стъпваме, защото по сцената има много кабели, ток, прожектори, звук, светлина, самата конструкция също може да бъде опасна. Но винаги тръгваме с усмивка и удовлетворение. Турнето е еманация на цяла година работа, черешката на тортата, нещото, което най-много очакваме - срещата на живо с публиката ни. Зареждаме се взаимно и се надяваме от новия сезон да ни гледат повече и с по-отворени сърца.

- През кои градове ще минете?
- Тръгваме от Сандански на 15 август. Следват Пловдив на 16 и 17 август и Бургас на 19 и 20. На 22 и 23 август ще сме в Стара Загора, във Варна - на 25 и 26, в Каварна - на 27, и в Русе на 29 и 30 август.

- Откъде хората могат да си купят билети?

- От касите на "Булсатком".

Източник: "Стандарт"