Наоми Кембъл, спокойна и сдържана, даде показания пред Специалния съд за Сиера Леоне в Хага. Тя бе призована като свидетел на процеса срещу бившия либерийски лидер Чарлз Тейлър за това, че е притежавал "кървави диаманти".

Топмоделът заяви, че е получила като подарък "мръсни на вид камъчета", след като присъствала заедно с него на банкет в Южна Африка. "Не бях чувала за страна като Либерия, преди да срещна президента й през 1997 г. на вечерята при Мандела. После посред нощ двама чернокожи мъже ми звъннаха на вратата и ми дадоха кесийка, като казаха, че е подарък. Не я погледнах до следващата сутрин", обясни Наоми. Но не уточни изрично, че са диаманти или че ги е получила от самия Тейлър. После тя ги дала на приятел, който се занимавал с благотворителна дейност за деца в Южна Африка.

Поводът шоколадовата перла да бъде разпитвана са твърденията на актрисата Миа Фароу, че през 1997-ма либийският лидер подарил на манекенката необработен диамант. Обвинението на процеса, започнал през януари 2008 г., твърди, че думите на Кембъл могат да послужат като доказателство, че Тейлър притежавал "кървави диаманти". Той ги е получавал необработени от бунтовниците в Сиера Леоне, извършили много жестокости по време на гражданската война през 1992-2002 г., и с парите от продажбите ги снабдявал с оръжие.
Тейлър твърди, че е невинен по 11-те обвинения в съучастие във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, но прокурорите се надяват да докажат, че лъже, отбелязва Франс прес.