Искри прехвърчаха вчера между баровските курортни градчета на Италия и Франция – Портофино и Вилфранш сюр мер.

В основата на завихрилия се скандал между перлите на Костиера дел Леванте – италианския бряг на изток от Генуа, и Коста Адзура – френския бряг от границата с Италия до пристанищния град Тулон, е рок звездата Мадона.

Тя започва да снима като режисьор своя първи филм с краткото заглавие W.E., посветен на любовта между английския крал Едуард VIII и изгората му

Уолис Симсън. Според запознати в лентата на „материалното момиче” историята им била преплетена с тази на съвременна британска двойка. Та във филма си Мадона наблягала доста на романтичните разходки на абдикиралия Едуард и разведената Уолис именно в Портофино.

Само че новоизлюпената режисьорка нямала намерение да ги снима в Портофино, където двамата влюбени се подвизават преди десетилетия, вечно хванати ръка за ръка, а във Вилфранш сюр мер.

Който обаче за целта щял да бъде дегизиран досущ като кокетното морско градче на Костиера дел Леванте – с нарочно боядисани сгради, бутафорни фасади и дори огромни фонове. С други думи - за да прилича съвсем на шикарския италиански курорт, където имат вили Силвио Берлускони, Долче и Габана, Марко Тронкети Провера и други известни жители на Апенините.

„Изневярата” на Мадона, която миналата година е прекарала лятната си почивка точно в Портофино, вбеси жителите на градчето
начело с неговия свещеник дон Алесандро Джосо. Отчето заяви пред журналисти, че то е много по-готино от Вилфранш, не било пощенска картичка, имало сърце и въобще не заслужавало подобно отношение.

В отприщилото се негодувание обаче журналисти видяха отколешната вражда между курортните градчета, предизвикана от извечната им надпревара кое от двете ще привлече по-именити отпускари през лятото. Като поне засега резултатът между тях бил равен, 3 на 3.