В “Пълен контакт” няма празно за хардкор феновете на нискобюджетния висококалоричен екшън. Малкото пари (около 6 милиона долара) са отишли за много преследвания, престрелки и експлозии.

Тлъсто парче от пая на иначе диетичния бюджет, разбира се, директно е било сервирано в чинията на изпълнителя на главната роля. Става дума за човека, който прати Силвестър Сталоун в болница по време на “Роки 4”, звездата от “Универсален войник” и “Конфликт в малко Токио” Долф Лундгрен.

Скандинавската машина е на 51 години по време на снимките на “Пълен контакт”, но раздава шамари с почти същия непримирим интензитет, както го правеше в края на 80-те и началото на 90-те. Тогава бе пикът на повърхностните мускулести екшъни с участието на гладко епилирани, формирани от тежки тренировки и анаболни стероиди актьори. Времето на Арнолд, Слай и компания.

В края на 90-те тези заглавия, изваяни от свиреп американски национализъм, комичен сексизъм и свръхдози тестостерон, започнаха да агонизират в класациите по приходи. Жанрът на типичните тупалки отиде зад хълма, а видни бифтеци като Лундгрен и Жан-Клод Ван Дам бяха принудени да преминат в бизнеса с домашно кино. Оттогава техните филми излизат директно на видео и DVD, текат по кабеларките, а само в отделни случаи се появяват по кината в азиатските пазари, които все още изпитват глад към брутални творби като “Червен скорпион”, “Борба за справедливост” или “Един луд кучи син”.

“Пълен контакт” е сниман почти изцяло в България. Много е забавно за нас да гледаме как стари коли избухват в пламъци на жълтите павета, а сурови престъпници се стрелят с автоматични оръжия на фона на храм-паметника “Александър Невски”. Българският актьор Башар Рахал, който по принцип живее и работи в Америка, има доста стабилна роля, неговият актьор се казва генерал Драго. Иначе сюжетът е ясен. Героят на Долф трябва да спаси добрите и да накаже лошите. Лундгрен прави това вече повече от 20 години. Най-добрите му роли обаче са тези, в които той е гаднярят - “Роки 4”, “Универсален войник” и “Джони Мнемоник”.

Сега най-накрая предстои Долф да се завърне на големия екран в екшън екстраваганцата на Силвестър Сталоун “The expendables”.