Доскоро бе въпрос на чест за повечето поп фолк певици да информират в интервюта обществеността за това, че заминават или се връщат от грандиозни концерти, изнесени пред българи в чужбина и по-специално в Америка.

Всичко това продължи доста дълго, докато от консулския отдел за издаване на визи в САЩ не се усетиха, че изпълнителите всъщност заминават не на туризъм, а да работят и да печелят пари, при това без да плащат данъци на място.

Това бе причината напоследък доста от българските певци да не получават туристически визи за страната на неограничените възможности. Защото работната виза, според запознати, ще им струва близо 4000 евро, което пък обезсмисля изобщо ходенето им на другия континент. Сред първите изпълнители, които се сдобиха с черен печат в международния си паспорт, изненадващо се оказа поп фолк звездата Ивана.

Тя бе отрязана без много обяснения от служителите в американското посолство, колкото и да се оправдавала, че няма да работи там, а просто иска да отиде да почине десетина дни и да навести свои приятели отвъд океана. Певицата занесла цяла папка с документи, които доказвали нейна собственост в страната, банкови сметки, както и покана от приятели в САЩ, за да ги посети. И това не помогнало. Като огромен минус чиновниците отбелязали факта, че изпълнителката на „Шампанско и сълзи” планирала да разгледа Америка заедно с дъщеря си Теодора.

Служителите на посолството се усъмнили, че изпълнителката ще изкарва пари с гласа си, въпреки нейните обяснения как заминава без бенда си. „Не ми дадоха туристическа виза, защото смятат, че отивам да работя. Иначе няма проблем да летя до САЩ, само че с работна виза. Как да ги убедя, че и аз съм човек и имам нужда от почивка? Но няма страшно, друг път ще направя разходката, когато отида да работя, просто ще предвидя поне седмица за разглеждане. Много исках да покажа Ню Йорк на дъщеря си Теодора. Това трябваше да й е подаръкът за рождения ден, но уви, пропада”, призна с половин уста ветеранката в жанра Ивана.

„Тази година нямам намерение да ходя до САЩ, защото програмата ми е много натоварена. Освен това там падна нивото и на българските заведения”, коментира между другото друга фолкаджийка – ДесиСлава. Въпреки че бе омъжена и живя известно време в Америка, миньонката не успя да се докопа до така мечтаното от мнозина американско гражданство. Това е причината тя да лети отвъд океана с туристическа виза, въпреки че синът й Майки е роден във Флорида и е пълноправен американски гражданин. Но по законите на САЩ това не важи за майка му. На нея също й се налага да дава обяснения пред властите какво смята да прави в държавата, въпреки че се води един от малкото изрядни данъкоплатци в поп фолк средите.

И Лили Иванова няма право да пътува до Америка, стана ясно тези дни. Потвърждение на тази новина пристигна през седмицата от собственици на български ресторанти в страната на неограничените възможности. Те пратили покана на изпълнителката на „Детелини” и десетки други хитове с идеята да зарадва българите зад граница, но се оказало, че тя няма да може да пристигне. Проблемът при примата на българската естрада възникнал, тъй като преди е пътувала до Щатите, но като туристка. По време на „туризма” обаче си дошла с пачка долари и американските власти узнали, че работила един вид нелегално там.

Същия прийом приложил и певецът Васил Найденов и така също се сдобил с черен печат. Наскоро обаче той отново пожелал да замине на „туризъм” в Съединените американски щати и да „разгледа” страната заедно със своя импресарио. Приготвил документи и покани, за да докаже, че само ще посети приятели и ще попътува из огромната държава, но служителите в американското посолство не му повярвали.

Източник: БЛИЦ