Магистрати в Хага, разследващи военните престъпления в Сиера Леоне, ще призоват да даде показания като свидетел Наоми Кембъл, предаде Би Би Си.

Черната перла, както е известна красавицата в модния свят, получила през 1997 г. от либерийския президент Чарлз Тейлър един от т.нар. кървави диаманти (с тази “валута” се финансират траещите десетилетия граждански войни Югозападна Африка - бел. ред.). Това станало, докато хубавицата била в дома на първия чернокож президент на ЮАР Нелсън Мандела през 1997 г. Там случайно бил и Тейлър, който от добри чувства дарил Кембъл с диамант.

На делото ще присъства и Миа Фароу, която също вечеряла в дома на Мандела. На закуската след вечерята Кембъл се похвалила пред Фароу що за подарък получила от бунтовническия водач на Либерия. Тейлър е обвинен в това, че с диаманти незаконно е финансирал Обединения революционен фронт по време на кървавата гражданска война в Сиера Леоне (1991-2001). Бойците от фронта са известни с това, че са рязали ръцете и краката на противниците си с мачете.