Гигантски “прахосмукачки”, създадени с инвестиции на холивудския актьор Кевин Костнър - звездата от “Воден свят” и други филми с екологични сюжети, ще бъдат тествани от компанията “Бритиш петролиъм” в Мексиканския залив тази седмица, пише в. “Таймс”.

Около 5000 барела петрол се изливат всеки ден от близо месец в Мексиканския залив, след като нефтената платформа “Хоризонт” на “Бритиш петролиъм” експлодира и потъна. Експертите предупреждават, че течение може да отнесе петрола до бреговете на щата Флорида, застрашавайки кораловите рифове, морската флора и фауна, както и плажовете.

Машината, конструирана от базираната в Луизиана компания “Оушън терапи солюшън” е с формата на барабан. Тя засмуква до 6000 барела петрол и вода дневно. След това ги разделя с помощта на мощна центрофуга. Костнър е инвестирал 24 млн. долара в проекта.

Този уикенд 6 такива “прахосмукачки” бяха докарани на шлепове край Луизиана, където продължава разливът от нефтената платформа. От днес те започват да изпомпват замърсените води.
Още по темата