Бившата вокалистка на поп-триото Sugababes Мутя Буена претендира за собственост над името на групата, съобщи "Контактмюзик". Миналата година певицата е подала молба за авторски права, тъй като тя е една от трите основателки на състава.

Буена основава Sugababes в далечната 1998 г. заедно с Кейша Бучанан и Сиобхан Донагхи, но напуска групата през 2005 г. Това се случва четири години след напускането на Донагхи.

Миналата година последната останала в групата основателка - Бучанан, беше изритана от заместничките Хайди Рейндж и Амели Бераба, които впоследствие назначиха Джейд Юън на нейно място.

Искането на Буена пред Европейската Комисия за авторски права да получи правата над името се основава на факта, че никой от оригиналните членове на състава в момента не е част от него. Молбата и все още не е одобрена.

Сега настоящите Sugababes се борят да запазят името, с което са станали известни. Триото, подкрепяно от промотиращият ги лейбъл Island, е подало обявление за противопоставяне на искането на Буена.

Самият лейбъл отговаря на ситуацията със следното: „По договор ние имаме правото да използваме името Sugababes, свързвайки го с албуми или филми. Ние просто защитаваме това право."

Независимо от напрегнатия развой на събитията и възможността да се стигне до съдебна битка, ако молбата на Буена бъде одобрена, сегашният състав на Sugababes вече е влязъл в студио за записите на осмия си албум.