Всички очакват с нетърпение последните приготовления за филмовия фестивал във френския град Кан, който започва утре, 12 май.

63-тото издание на прочутия кинофестивал ще продължи до 23 май. По червения килим ще минат редица световноизвестни режисьори като Майк Лий, Уди Алън и Никита Михалков. Тази година председател на журито е Тим Бъртън.

"Винаги е хубаво човек да дойде в Кан. Усещам приятно вълнение, че вече съм тук", каза режисьорът на "Алиса в страната на чудесата".

В журито са също и актьорите Кейт Бекинсейл, Джована Медзоджорно и Бенисио дел Торо. В конкурсната програма ще участват 18 филма от 15 държави. Прочутият булевард „Кроазет" се пълни с хора, а хубавото време кара и местните жители, и туристите да поглеждат към морето и плажовете.

"Истинският фестивал е тук, на булевард „Кроазет". Човек може да види всичко. Това си е направо социален микрокосмос. Има и истински, и фалшиви неща, и долнопробни, и автентични. Има нежност и зрялост. Истински спектакъл е!", казва Кристин Шабрие, която живее в Кан.

При откриването на фестивала австралийските звезди Кейт Бланшет и Ръсел Кроу ще се изкачат по стъпалата на Фестивалния дворец, за да представят зрелищния филм "Робин Худ". Автор на новата интерпретация на популярната история е Ридли Скот.