Попзвездата Шакира стана символ на масов протест, който ще обхване в събота, 1 май, 70 града в Америка във връзка с имигрантския закон, приет в щата Аризона.

Той позволява експулсиране практически на всеки нелегален работник, както и отнемане правото на американско гражданство на деца, родени в САЩ, но от родители без документи.

Новите мерки предизвикаха огромно напрежение в цяла Америка. Вчера президентът Барак Обама заяви, че законът “поляризира” страната. Защитниците му искат да “прочистят” територията си от испаноезичните прищълци. В Аризона вече има издигната стена по границата с Мексико, която да ги спира.

Противниците на закона го обявиха за расистки, нарушаващ основни принципи на демокрацията. И докато в Тексас се готвят да приемат подобни крайни мерки, съседно Мексико обяви пазарен бойкот за износ на храни за Аризона.

Шакира, която е от колумбийско-ливански произход, пристигна вчера във Финикс, за да подкрепи испаноезичната общност.

Организаторите на националния протест очакват в събота милиони хора да излязат по улиците в цяла Америка. За вчера бе предвидена среща на Шакира с кмета на града Фил Гордън, твърд противник на новия закон, за разлика от губернаторката на щата Джен Брюър, която го прокара.

Мерките предвиждат щатската полиция да изпълнява задълженията на федералните миграционни власти и да задържа за проверка без конкретен повод всеки, когото подозира, че няма документи за пребиваване в САЩ. Ако това се докаже, имигрантът може да бъде екстрадиран веднага.

Предлага се и промяна на конституцията с цел гражданство да придобива само дете, на което поне единият родител е с американско гражданство. Сега тя дава право на гражданство по рождение, независимо от легалния статут на родителите.

Може да бъде арестуван и всеки, който помага, превозва или наема работник без документи. В САЩ има почти 11 млн. нелегални имигранти.