Амбициозната родителката на най-успелия ни футболист Димитър Бербатов – Маргарита, напоследък непрекъснато му говорела, че трябва да подсигури бъдещето си и с диплома за висше образование.

За пример тя преди всичко дава себе си. Наскоро 49-годишната благоевградчанка, която е главна медицинска сестра на местната болница, положи успешно държавните си изпити в Медицинска академия-София, след като две години и половина беше прекарала над учебниците. Сега тя с гордост носи титлата „бакалавър”. Специалността, по която се дипломира, е ръководител по здравни грижи.

Според запознати капитанът на футболните национали вече се е навил да се запише студент. Завеждащият катедрата по теория и методика на физическото възпитание в Пловдивския университет проф. Веселин Маргаритов тези дни издаде тайната, че нападателят на “Манчестър Юнайтед” споделил с него, че възнамерява да се погрижи за образованието си, но без това да му отнема много време и нерви. Ако кандидатства във факултета под тепетата, Бербатов ще ползва предимство като национален състезател.

Така той ще прескочи първото сито, което е практически изпит по съответната спортна дисциплина. Любимата резерва на сър Алекс Фъргюсън обаче задължително ще трябва да държи тест по езикова култура. Ако се съди по зачестилите открити писма на Бербо, в които той заклеймява всички свои недоброжелатели, футболистът няма да има никакъв проблем с този изпит. Така че приемането му в Пловдивския университет се очертава като формалност.

29-годишният Митко Бербатов е завършил 81 СОУ „Виктор Юго“ в София с успех 4,80. Още като ученик започва да учи английски, вдъхновен от трилогията „Кръстникът”, а след това го усъвършенства като футболист на “Тотнъм” и “Манчестър Юнайтед”. Докато играеше за “Байер” Леверкузен, научи немски. Владее и руски.

източник: БЛИЦ