До началото на голямата евромузикална битка остава точно месец. Надпревата в Осло започва на 25 май. Тогава изпълнители от 17 страни ще се опитат да спечелят гласовете на няколко милиона зрители. Два дни по-късно представители на още 17 държави ще се качат на сцената със същата задача във втория полуфинал.

Сред тях под щастливия № 13 ще е и нашият представител Миро. Но както е известно, ние, българите, нямаме право да гласуваме за неговата песен “Ангел си ти”, освен от чужбина. Отсега обаче можем смело да предположим, че нашето парче ще стигне до финала, който е на 29 май.

Там към 20-те победители от двата полуфинала ще се присъединят и 5 представители на страните, които по право се включват директно в решителната фаза: Обединеното кралство, Испания, Германия, Франция и Норвегия. Пък натам - каквото сабя покаже. В сравнение с останалите нашата песен има всички качества да отиде доста напред, но далеч не само качествата определят класирането.

До финала остава месец, но първият скандал вече е налице. Крайният срок за предаването на списъка с участниците и песните изтече в понеделник, но украинците не успяха да го спазят. Ръководството на конкурса благосклонно реши да ги изчака и да ги накаже с глоба вместо с дисквалификация. Броени часове след като и последният участник стана ясен (в сряда вечерта) чухме 39-те песни и разгледахме мненията за тях в интернет.

Балада, балада, фолк, балада, балада, денс. “Евровизия 2010” се очертава като фестивал на баладичната песен. Те са толкова много, че започваме да се чудим дали не трябваше да изберем нещо в друг стил. 25 от 39 песни са на английски език, като исландката се е изхитрила да пее едновременно на два чужди езика - английски и френски. Сигурно се надява да дръпне гласове и от франкофоните. Песните на български са само 1-2 (ако броим и македонската). За добро или за лошо, нашето парче ще трябва да бъде харесано от хора, които надали ще разберат за какво се пее в него.

Но иначе Миро и “Ангел си ти” стоят доста добре в евровизионната компания. Повечето мнения в мрежата са от типа “Обичам тази песен!” Поздрави, пожелания и даже увереност в успеха на България идват от Естония, Македония, Полша, Германия, Румъния, Молдова, Хърватия, Сърбия, Израел, Албания. Гърци и гъркини не могат да сдържат възхищението си от “каризмата” на Миро и неговия “Ангел...”. Преобладаващите прогнози са “най-малко полуфинал”. Чужденци, които не познават езика ни и регламента, се питат за какво се пее и защо Миро е седнал, дали пък не е куц? Отзивчиви българи им обясняват че “Ооо-о-о-оо-оо” значи същото, което и на английски, а Миро е на стол заради регламента. Зле настроените коментатори (като “Ако трябва да съм честен, сръбската песен е още по-лоша”) са съвсем малко.

Сръбската песен обаче може да се окаже от сериозните ни конкуренти. Нейният автор има 40-годишна успешна кариера, той е рокикона, етноцар и световно популярен автор на филмова музика. Той е самият Горан Брегович. Затова пък изпълнителят на “Ово йе Балкан” е 22-годишният миловиден младок с уникална прическа Милан Станкович. Стилът на парчето е балкански фолк - запазената марка на Горан. Въпреки познатите качества на композитора оценката на посетителите в сайта Youtube е сред най-ниските - 3 от 5.

На фолклора разчитат и други наши съседи. “Яз я имам силата” пее македонецът Гьоко Танески, но едва ли и сам си вярва. Гърция залага на етнобалкански мотиви. Йоргос Алкаис подвиква енергично “Опа!”, а няколко приятели подскачат зад гърба му. Фолкнюанси звучат още при поляците, а с опита си да обединят народната музика с рок в “Narodnozabavni rock” словенците изглеждат като аутсайдери. Много по-добре им се е получило на финландците - две русокоси девойки купонясват и пеят на преден план. Това може и да се окаже печеливша комбинация.

Повечето от великите сили в музиката този път не предлагат нищо велико. Поравно и руснаци, и чужденци плюят песента на Русия по форумите. Обобщеният коментар е “Просто ужасно”. Британският избор (в изпълнение на Джош Дюбови) се нарича “Звучи добре”, но всъщност е точно обратното и съвсем заслужено има най-ниският рейтинг в интернет. Екзотичният Джеси Матадор представя Франция с Allez, Ola, Ole толкова леко, че е направо незабележимо, а песента на Германия звучи глуповато.

Най-много фенове и възторг засега събира испанското парче. Прилича на песен от филм от времето, когато в Европа се правеше добро кино. Голям потенциал има и Ева Ривас от Армения, стига да изпее “Костилка от кайсия” на живо така, както в клипа.