Китайски писател заплаши, че ще даде под съд режисьора Джеймс Камерън, обвинявайки го, че е плагиатствал информацията от роман, написан от него през 1997 г., за сценария за култовия филм "Аватар", съобщи Контактмюзик, цитиран от БГНЕС.

Това не е първият опит на писателя да даде под съд именития режисьор. Чжоу Шаомоу заяви, че 80% от интригата и тематичните мотиви в "Аватар" имат сходство с тези от неговия роман - "Разказ за сините гарвани", който е бил публикуван онлайн през 1997 г.

Писателят поиска изплащане на обезщетения в размер на 155 милиона долара. "Осъзнах, че никой не ме познава в Китай, но настоявам да се боря за авторските си права. Над 10 милиона души са прочели книгата ми по интернет. Никой не ме подкрепя и много се питат как някой толкова известен като режисьорът Камерън би копирал труда на един неизвестен автор", посочи в свой коментар китайският писател. Печалбите на научнофантастичния епос "Аватар" достигнаха 2,6 милиарда долара в световен план и продължават да се увеличават.