Джеф Бриджис спечели "Оскар" за най-добър актьор за великолепното си превъплъщение в образа на залязващия кънтри певец Бед Блейк във филма "Лудо сърце" на режисьора Скот Купър, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.



Сандра Бълок - любимката на публиката, спечели "Оскар" за ролята на Лий Ан Туохи в "Сляпата страна", съобщиха световните агенции. Само ден преди това тя бе отличена и с антинаградата "Златна малинка" за "Всичко за Стив".

Така Сандра Бълок стана първата звезда, която спечели наградите за най-лоша и за най-добра актриса в рамките само на една седмица. Сандра Бълок е много убедителна в ролята си на Лий Ан Туохи. Критиците са единодушни, че това е най-добрата роля в кариерата й. С нея тя спечели наградата на Гилдията на американските актьори, а нейните членове гласуваха и за наградите "Оскар".

Катрин Бигълоу стана първата жена в историята на киното, спечелила "Оскар" за най-добър режисьор за военната драма "Войната е опиат", съобщиха световните агенции. Преди "Оскар"-а на Бигълоу бяха присъдени наградата за режисура на Американската гилдия на режисьорите и съответната награда БАФТА. Мартин Скорсезе, Камерън и Тарантино прогнозираха, че отличието ще бъде връчено именно на нея.

Бигълоу е едва четвъртата жена, номинирана за "Оскар" за най-добър режисьор. Американската комедиантка Моник бе удостоена с "Оскар" за най-добра актриса в поддържаща роля за превъплъщението й във филма "Прешъс", предаде Ройтерс.

"Войната е опиат" получи "Оскар" за най-добър филм и режисура.

Лентата на Бигълоу е общо с шест награди на Американската академия за кинемматографично изкуство и наука от 9 номинации, съобщи Асошиейтед прес.

Приключението "В небето" на студията "Дисни/Пиксар" взе награда "Оскар" за най-добър пълнометражен анимационен филм, съобщиха световните агенции. Така "Дисни" и "Пиксар" затвърждават първото си място по брой призове. Това е четвъртият им "Оскар", откакто беше създадена категорията през 2002 г.

Ето и всички победители:

НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ: Hurt Locker
РЕЖИСУРА: Катрин Бигълоу
АКТЬОР: Джеф Бриджис
АКТРИСА: Сандра Бълок
ПОД. АКТЬОР: Кристоф Валц
ПОД. АКТРИСА: Моник
ОРИГИНАЛЕН СЦЕНАРИИ: Hurt Locker
АДАПТИРАН СЦЕНАРИЙ: Precious
КИНЕМАТОГРАФИЯ: Avatar
АРТ И ДЕКОРИ: Avatar
КОСТЮМИ: Young Victoria
МОНТАЖ: Hurt Locker
ОРИГИНАЛЕН САУНДТРАК: Up
ЧУЖДОЕЗИЧЕН: Аржентина
ЗВУКОВИ ЕФЕКТИ: The Hurt Locker
ЗВУКОВ МОНТАЖ: The Hurt Locker
ВИЗУАЛНИ ЕФЕКТИ: Avatar
ГРИМ: Star Trek
ОРИГИНАЛНА ПЕСЕН: Crazy Heart
АНИМАЦИОНЕН ФИЛМ: Up
КЪСОМЕТРАЖНА АНИМАЦИЯ: Logorama
ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ: The Cove
КЪСОМЕТРАЖЕН ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ: Music by Prudence
КЪСОМЕТРАЖЕН ФИЛМ: The New Tenants