Новият филм на Роман Полански "Писател в сянка" е най-търсеното заглавие в американските кина за последните 10 дена.

Предлагането обаче е ограничено. Политическият трилър с Пиърс Броснън и Юън Макгрегър се прожектира само в 43 кина на територията на цялата страна, от които досега е донесъл над 1,1 милиона долара.

Това го прави най-касовия филм на седмицата по брой зрители в салони. Да се открие обаче зала, в която дават "Писател в сянка", е истинско предизвикателство за киноманите, отправили се "на лов" за Полански. Но за разлика от съдебната система на САЩ те имат повече от добро отношение към режисьора.

Който още е под домашен арест в Швейцария. Последните щрихи върху филма си Полански постави като затворник. Той не можа и да присъства на Берлинале, където творбата му спечели "Сребърна мечка" за най-добра режисура.

"Писател в сянка" е екранизация по романа на Робърт Харис "Сянката". Пиърс Броснън играе ролята на Адам Ланг - бивш премиер на Великобритания, който възнамерява да напише мемоари и за целта си ангажира перо в сянка. Този образ е изграден от Юън Макгрегър.

Във филма участват още Ким Катрал, Джеймс Белуши, Том Уилкинсън и 94-годишната легенда Илай Уолак ("Добрият, лошият и злият").