Българката Радка Варимезова пее в "Аватар" - най-касовият филм за всички времена ($ 2,5 млрд. приходи), съобщи за "Труд" Пепа Петрова от Лос Анджелис.

Гласът на нашето момиче звучи по време на кулминацията във фантастичния екшън на режисьора Джеймс Камерън, номиниран за "Оскар" в 9 категории. За записите Радка трябвало да се научи да пее на измисления извънземен език "нави". Изпълненията на Варимезова са включени в 2 диска с музиката от филма.

Радка живее в Лос Анджелис заедно с родителите си Иван и Цветанка Варимезови, преподаватели по български фолклор в Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA). Освен изпълнител на народни песни, тя свири на гайда.

Хубавата нашенка стъпва сериозно и в науката. През 2008 г. тя завършва Калифорнийския университет в Санта Барбара с две специалности - биология и музика. В момента работи в Института за изследвания към Детска болница в Лос Aнджелис. Но скоро отново ще седне на студентската скамейка, защото е приета да учи стоматология.

През февруари Радка и майка й Цветанка Варимезова разплакаха самия Том Ханкс на погребението на тъст му Алън (Асен) Уилсън. Майка и дъщеря изпяха "Индже войвода".

- Радка, кой ви покани да пеете в "Аватар"?

- През лятото на 2007-а все още живеех в Санта Барбара - градче на около 2 часа път от Лос Анджелис, където следвах биология. Но тъй като бях записала и музика като втора специалност, трябваше да уча и през лятото, за да завърша с класа си. По това време майка ми беше в България и късметът се усмихна на мен. Един ден вкъщи се обади проф. Тим Райс (декан на катедрата по Етномузика в Калифорнийския университет в Лос Анджелис) и каза, че търсят българска фолклорна певица за някакви записи. Оказа се, че записите са за филм и ще пеем на някакъв извънземен език, специално измислен за филма.

- Наложи ли се да учите извънземния език заради записите?

- Да. Трябваше да научим по-особената му артикулация, тъй като в парчето Jake's first flight, което е включено в диска, пея на езика на Нави. Не беше лесно, още повече че човекът, който е измислил езика, беше до нас и непрекъснато ни поправяше. Голям стрес беше, но се справихме. В момента не си спомням нищо от Нави. Помня думите на песента, като стихотворение, но не и какво означават.

- Къде бяха осъществени записите?

- В студио в Шърман Окс (квартал на Лос Aнджелис). По време на първата сесия бяхме около 10 момичета и всяка от нас трябваше да импровизира по музиката на големия композитор Джеймс Хорнър - той трябваше да прецени кой глас ще съвпадне с неговите очаквания за звука, който иска да постигне. На втората и третата сесия останаха по-малко момичета, радвам се, че бях сред тях. Първо пяхме поотделно, а след това записахме хорово изпълнение.

След много опити Хорнър каза: "Възможно ли е да направя записа отново само с Радка в студиото?", при което аз не бях много сигурна дали това е за добро или лошо. По това време снимките на филма бяха в самото начало и аз не знаех дали изобщо гласът ми ще остане във филма.

Буквално седмица преди "Аватар" да излезе по кината, получих обаждане, че солото, което записах, е влязло и в CD-то с музика към филма под името JakeТs first flight, а другото соло е във филма и в CD-то под името Shutting down Grace's lab. Това парче е смесено със соло на друга певица, с чийто глас започва песента, а моят глас се включва по-късно. Беше невероятна изненада за мен!

- В коя точно сцена от "Аватар" звучи вашият глас?

- Когато семейното дърво пада и всички плачат. Тогава звучи песента Shutting down Grace's lab.

- Какви са впечатленията ви от Джеймс Хорнър, един от най-големите композитори в Холивуд?

- Невероятно спокоен и търпелив човек, много лесно се общува с него и най-важното е, че знае как да обясни какво иска от хората, с които работи.

- Запознахте ли се с Джеймс Камерън или някои от актьорите?

- Не. Джеймс Камерън беше на снимки извън Щатите по това време.

- Как се потопихте във фолклора?

- Родена съм в Пловдив в семейството на музикантите Иван и Цветанка Варимезови. Израснах в Пазарджик, където родителите ми ръководеха хора и оркестъра на градския фолклорен аснсамбъл и детството ми мина по концерти, зад кулисите, неусетно попивайки нашите фолклорни песни и танци. Винаги съм успявала да балансирам музиката с каквото и друго да се занимавам.

- Как се почувствахте, когато лично Том Ханкс ви поздрави за прочувственото изпълнение на погребението на тъста му - българина Асен Уилсън?

- Невероятно е усещането, когато един музикант получи искрено признание и уважение от личност като Том Ханкс. Той ми каза: "Нищо не разбирам от значението на текста, но вашето изпълнение изскуба душата ми из основи! За какво се пее в песента, все пак?!" Ние му разказахме, че дори и гората плаче за загубата на един велик мъж - Индже войвода. И очите на Том Ханкс пак се напълниха със сълзи. След изпълнението ми на гайда пяхме с майка ми...

Поводът не беше приятен, но се радвам, че дълбоките традиции, които господин Уилсън е запазил като емигрант, са били предадени на семейството му и се уважават дълбоко. Преди никога не съм пяла и свирила на погребение. Беше много трудно за мен, след като видях колко емоционално беше прието от семейството. Понякога думи не са нужни. За мен беше чест да изпратим подобаващо господин Уилсън.

снимка: "Труд"