В разгара на олимпийските игри във Ванкувър (Канада) едно малко по-различно зимно състезание се проведе в Германия. Става въпрос за второто издание на международния турнир по голо спускане с шейни, което събра над 14 000 зрители в събота край Браунлаге в планините Харц.

Там обикновено е прекалено спокойно и тихо дори и през зимата. По лекия склон най-често могат да бъдат видяни да се спускат неопитни скиори и родители с малки деца, но през уикенда всичко беше различно: глъчка, аплодисменти и тълпи от хора. А причината - убийствената конкуренция в надпреварата по голо спускане с шейни.

В култовото състезание се пуснаха близо 30 млади участници, които бяха изтеглени измежду стотици кандидати от Долна Саксония, Саксония-Анхалт, Тюрингия и Мекленбург - Западна Померания.

Екипът на всички тях бе съставен от боксерки и в допълнение задължителните елементи - каска, ръкавици и ботуши. "Заради сигурността", обясни Кристиан Кламт от организаторите.

В събота в района имаше обилен снеговалеж, но това не притесни нито смелчаците, нито феновете. Дори напротив. "Имахме голям късмет с времето. Истинска зима!", ентусиазирано заяви Андре Гирке. "Това ми достави голямо щастие. Беше малко студено, но това е полезно", каза от своя страна победителят в състезанието, 26-годишният Кристиан Шмид от Бланкенбург в Саксония - Анхалт.

източник: