До раздаването на "Оскарите" - най-голямото събитие в света на киното - остават две седмици. Преди три дни, на ежегодния обяд на номинираните в хотел "Бевърли Хилтън", организаторите обясниха на актьорското съзвездие, че тези от тях, които получат бленуваната статуетка, ще трябва да ограничат благодарствените си излияния до 25 секунди. И изброяването на роднини и лица, непознати за публиката, не е желателно.

Какво наложи това посегателство срещу свободата на актьорското слово? Злоупотребата с него пред десетки милиони зрители в много скъпо телевизионно време. Освен това организаторите не искат неприятни изненади от сорта на политически послания или защита на каузи, които нямат нищо общо с киното. И не на последно място - колкото по-малко говори един актьор без сценарий, толкова по-малко глупости може да каже.

Преди да ви припомним най-емоционалните и неуместни изяви на звезди със златна статуетка в ръка, сме длъжни да признаем, че понякога и актьорите казват умни неща.

Ето накратко и някои от незабравимите моменти, които никога не бихте искали да видите отново:

Анджелина Джоли (най-добра поддържаща актриса в "Невинни години", 1999 г.). След като излезе с танцова стъпка на сцената, за да си прибере "Оскара", Джоли, кой знае защо, реши, че това е най-подходящият момент да обяви пред света, че е влюбена в ... брат си. Не че Анджи наистина имаше извратена връзка с брат си, но все пак прозвуча лошо. Кръвосмесителните подмятания никога не звучат добре.

Хали Бери ("Оскар" за най-добра актриса, 2002 г. за "Балът на чудовищата") направи една от най-често срещаните грешки, като благодари на всеки, за когото се сети. Когато стигна до адвокатите си (на 14-о място), публиката вече се смееше с глас. Но трябва да признаем, че на следващата година цветнокожата красавица демонстрира отлично чувство за хумор и самоирония. Когато се яви, за да си получи "Златната малинка" за най-лоша актриса (за "Жената-котка"), Бери отново благодари... на абсолютно същите хора.

Джулия Робъртс ("Оскар" за най-добра актриса за 2001 г. за "Ерин Брокович"). Тя успя да съчетае налудничава емоционалност с арогантност към диригента на оркестъра. Нарече го "човека с пръчката" и му нареди да си седне, като едновременно плачеше и се смееше като "гъделичкана хиена", по описанието на един вестник.

Том Ханкс (най-добър актьор, "Филаделфия", 1992 г.) - трогнат от признанието на гилдията за ролята си в гей драмата, Ханкс от сърце благодари на учителя си по актьорско майсторство и го нарече "най-свестния гей, когото познавам". Нищо, че учителят дотогава криеше тайната за сексуалната си ориентация. Все пак това бе едва първият "Оскар" на Ханкс.

Роберто Бенини (най-добър актьор, "Животът е прекрасен", 1997 г.) - животът със сигурност му се е сторил прекрасен, когато е чул "И победителят е... Роберто Бенини". Но това едва ли оправдава последвалите прояви на чиста лудост. Вместо да тръгне към сцената по пътеката, обезумелият от радост италианец заподскача по седалките на столовете и едва не се преби.

Гуинет Полтроу (най-дора актриса, "Влюбеният Шекспир", 1998 г.) Единствената жена, откърмила Ябълка (така се нарича дъщеря й - Apple), успя да покаже наведнъж всичко отблъскващо, заради което тази година организаторите налагат 45-секунден лимит на благодарностите.

Подсмърчаща и хълцаща, Гуинет изказа огромната си признателност към Академията, поименно към почти всеки участвал в работата по филма, баща си, майка си, баба си и дядо си, неколцина от братовчедите си, съперничките си, агента си (за когото научихме, че освен чудесен професионалист е и красив мъж)... Спомена и още няколко съвсем неизвестни имена, преди да си тръгне обляна в сълзи. Но дотогава много хора вече си бяха изключили телевизорите.

Наградите 2010 в цифри:

10 кандидати ще се борят за титлата "Най-добър филм"

9 номинации имат два филма - "Войната е опиат" на Катрин Бигълоу и "Аватар" на бившия й съпруг Джеймс Камерън

24 са основните категории, в които се състезават филмите

2700 статуетки "Оскар" са раздадени досега от 1929 г.