Малко след полунощ на 12 септември 2008 г. на летище София каца блондинка, която разбужда и дори ококорва позаспалите посрещачи. Идва с две малки деца, също русички и не оставящи колебания у незапознатия - Made in Scandinavia! Посрещачът вече е популярен сред футболните фенове, ЦСКА го е представил като ново попълнение по-рано през месеца. Асдис и Гардар се настаняват на новата територия - България, която завладяха с различен успех.

Десет дни преди пристигането си Ледената кралица даде интервю за "Труд" и заяви: "За България знам, че е бивша комунистическа държава, а сега има много инвестиционни възможности. Топло лято, студена зима, хубави места за ски и евтина храна..." Сигурно е, че 18 месеца по-късно Асдис знае доста повече за страната ни.

Сега живеят с двете си деца в обширен апартамент в квартал "Стрелбище". Доскоро домът им бе недалеч - в "Борово". Бизнесът на мисис Гунлаугсон върви. Известна е. Мистър Гунлаугсон в момента е в Германия, където се пробва в отбори от втора и трета лига. До дни се чака да замине за Китай, където ще се опита да подпише с местен клуб.

Ледената двойка продължава да търси пробиви - всеки в своята ниша и с различен успех.

Гардар дойде в ЦСКА със славата на голмайстор на втора шведска дивизия. На "Българска армия" с попадения не го запомниха. Вкара един-единствен път срещу "Балкан" (Ботевград) при успех с 5:0 за купата. Истината е, че и не получи много шансове и записа едва два мача като титуляр.

В края на управлението на Александър Томов излязоха подробности за възнаграждението му - към 10 хиляди евро на месец, и то в мътното време след отнетия лиценз на ЦСКА. Тенденцията в контракта бе дори парите да нарастват, ако Гари продължи да играе. Не се случи.

Но и клубът не бърза да се разплати с исландеца. Гардар чака 6 заплати и дори заведе дело във ФИФА. Това е и една от причините Ледената двойка все още да не бърза да си тръгва от България - чака около 65 хиляди евро от ЦСКА. Според семейство Гунлаугсон най-титулуваният български клуб е съсипал кариерата на съпруга. 31-кратните шампиони обявиха, че не разчитат на исландеца чак през септември миналата година, когато трансферният пазар бил затворен и той нямал избор за нов отбор.

Гледната точка на новото ръководство на ЦСКА обаче се различава - трябва да се платят един куп пари на играч, който не е желан от нито един треньор след Димитър Пенев, и по тази причина не се съблича по червен екип.

Гардар не успя да открадне водещите новини с головете си, но съпругата му го стори. Още при идването им в България те начертаха бъдещето. "Аз съм по-популярна от Гари!", обяви Асдис. "Обичам жена си повече от футбола", разкри чистосърдечно нападателят. Времето доказа и двете твърдения.

Сега Гари търси начин да възроди кариерата на голаджия, а Ледената кралица разтопява мъжки погледи у нас. Тя признава, че сега България е нейният дом. Преди да пусне котва в София, семейството живее 3 години в Швеция, преди това в Шотландия... Родната Исландия е само спомен.

Асдис харесва България (без футбола) и България харесва Асдис.

Взаимните отношения на Гари с нашата страна са далеч по-хладни.

Прекрасната блондинка е впечатлена от хората тук, които досега са отзивчиви и добри в отношенията си с нея. "Топла страна", категорична е в оценката си. Двете малки семейни съкровища (на 2 и 4 г.) ходят на занималня тук, разбират и дори говорят български.

"Няма причина да си тръгваме оттук, поне докато Гари не подпише голям договор някъде", разкрива най-близките планове Кралицата.

Но тя има и други причини да харесва новото си кралство. Асдис води тв шоу "Нашите момичета: Футболни съпруги", което се радва на добра популярност. Топмоделът списва и коментарна колонка за наше модно списание, а и редовно анализира новостите от подиумите за голям вестник в родината си.

Асдис ръководи и най-голямата агенция за манекенки в Исландия. Имаше идея да развие този бизнес и тук, но засега тв шоуто, няколкото реклами и стилни фотоси за билбордове са достатъчни. Но бизнес нашествието на амбициозната блондинка тепърва ще се разраства. Работи предимно от дома си, пред компютъра. Така успява да не изпуска от поглед и децата.

Пет дни в седмицата по 2 часа красивото тяло на исландското изкушение радва погледите в столична фитнес зала. Не спира да поддържа форма, защото предложенията за фотосесии и интервюта не секват. По-популярната у нас половинка от семейсто Гунлаугсон е вече здраво свързана с България. Тя дойде като съпругата на нападателя от ЦСКА, но сега всяка изява на Гари у нас вече ще е с етикет "съпруг на Асдис".

И още малко от първото интервю на Асдис през септември 2008-а: "Гардар си мисли, че е шефът. Всъщност аз контролирам всичко."

Това май не ни изненадва, Асдис...

Източник: в. "Труд"