Има хора, които с години пробват да пробият в Холивуд - спят в колите си месеци наред, ходят всекидневно по кастинги за малки ролички и тренират като луди във фитнесите. Не такъв е случаят с българина Тодор Димитров (31), който за броени минути става двойник на Орландо Блум и застава редом до най-скъпоплатения актьор в света Джони Деп в касовите хитове "Карибски пирати" 2 и 3.

Младежът е от 11 години в Лос Анджелис, работи в магазин в Сан Диего и в офиса на музикален продуцент в Лос Анджелис. Има няколко изяви като манекен. Ерген е. Срещаме се в любимото заведение на звездите "Дъ Гроув". Хората се побутват и заглеждат Тодор. Млада азиатка идва за автограф. Тодор й казва, че не е този, за когото го мисли, но все пак се разписва на тефтера й.

- Господин Димитров, имате ли покана да участвате в "Карибски пирати 4", чиито снимки започват след броени месеци, а филмът излиза по кината през 2011 г.?

- Снимките започват през април, но засега още нямам покана, защото не се знае дали ще останат героите на Орландо Блум и Кийра Найтли. От сценаристите знам, че в предстоящото продължение нещата ще се въртят около самия Джак Спароу (Джони Деп) и неговите пътешествия. Но продуцентите може да решат, че филмът ще има още по-голям успех, ако запазят Кийра и Орландо, защото зрителите са свикнали с тях.

- Как точно попаднахте на борда на пиратската сага?

- Попаднах на правилното място и сред правилните хора. Работех в магазин в Сан Диего. Първият филм "Карибски пирати" току-що беше излязъл. Бях брадясал, пуснал дълга коса... И влиза сутринта една клиентка да пазарува: "Господи, колко приличаш на Орландо Блум!" Аз се стъписах, защото тогава не знаех кой е той. На другия ден две момичета ми казаха, че съм абсолютен двойник на актьора. И така все по-често започнах да чувам това, което ме накара да се замисля. Година и половина по-късно мой познат - продуцент, ми се обади, че има кастинг за "Карибски пирати 2" в Холивуд. Имах на разположение само 4 часа да реагирам, хванах влака до Лос Анджелис, за по-сигурно, за да не попадна в задръстване с колата. Когато погледнах - там чакат над 1000 души, всички черни и азиатци. Оказа се, че кастингът е за тълпа. Дойде и моят ред. Момичето от кастинга много се изненада, че и аз чакам, тъй като не отговарям на изискванията - черен или азиатец. Тя се вгледа в мен и извика: "Ти много приличаш на Орландо Блум!" Дойде кастинг-директорката, която веднага ме сложи пред камерата и след няколко часа ми звънна да ми каже, че снимките започват след 2 дни и се чудеше защо не съм ги потърсил по-рано. Реално нямах конкурент. На това му казвам късмет!

- Колко време бяхте с екипа? Къде снимахте?

- Общо 8 месеца. Снимахме в студио в Холивуд и на Манхантън Бийч и още в няколко курорти край Ел Ей. Около 50 от снимачните ми дни бяха с Джони Деп. Най-краткият беше 12 часа, а най-дългият 24. Средно работехме по 16 часа на ден. Имам малко участие в "Карибски пирати 2" и изкарах целите снимки за третата част. Вършех две функции - с мен правеха пробен кадър за Орландо и участвах в масови сцени.

Да не говорим, че имах честта да заместя самия Орландо Блум след края на снимките. Наложи се да се доснимат някои кадри по решение на режисьора и решиха, че и аз мога да свърша някои по-дребни неща. Имаше нещо нелогично в сцена с една географска карта и пак направиха снимки, но с мен.

- Как реагира Орландо Блум, когато ви видя за първи път?

- Погледна ме втренчено и ме попита: "Кой си ти?!" Беше доста изненадан. Освен физическата прилика, ние имаме еднакъв ръст - 180 см, и едни и същи килограми. Сигурно е странно да видиш някого поразително да прилича на теб. Държи се много естествено и земно, всички го наричат Орли. Доста пъти хора от екипа се обръщаха и към мен така по грешка. Много е скромен и жизнерадостен.

- Имахте ли работни срещи с Джони Деп? Как се работи с един от най-скъпоплатените актьори в Холивуд?

- Още на третия ден попаднах с Джони Деп на снимачната площадка в "Юнивърсъл студио". Той импровизира страхотно извън сценария и това се харесва на режисьора. Джони беше влязъл в роля и с характерната походка на Джак Спароу тръгна към мен, погледна ми баджа и каза: "Тооодор! Руснак ли си?" "Много си близо - българин!", отговорих му аз. "О - супер" и се здрависахме. В този момент се чудех какъв е този късмет, на третия ден да се озова до Джони Деп. След няколко месеца работа с него се чудех как да си направя снимка с Джони за спомен, защото това не се приема добре. Една вечер след снимките отидох да ме разгримират и до мен седеше Джони Деп, но нямаше гримьор вътре. Аз се чудех как да го заговоря, беше глупаво да го питам как е минал денят му, затова му казах, че само с него нямам снимка от екипа и той се съгласи на драго сърце, но се оказа, че съм оставил апарата в хотела. След няколко дни го срещнах и той сам ме покани да се щракнем. Неговата гримьорка ни снима. Изненада ме, че не беше забравил молбата ми и че се обърна към мен по име. Да не говорим, че е забранено да се внасят фотоапарати и да се щрака на снимачната площадка. Един колега го изгониха заради подобно нещо.

- А самият Джони Деп има ли двойник?

- Да, има двойник. Доста прилича на него и извън "Карибски пирати" участва в доста шоута, свързани с филма и прави добри пари. Той си изкарва прехраната с героя Джак Спароу. Имитира го много добре.

- Харесвате ли Кийра Найтли?

- Много е симпатична. Но тя някак стоеше изолирано на снимките, което е нормално. Какво да прави сред 600 мъже? Тя беше единствената дама на кораба. Дори асистентът и бодигардът й бяха мъже. По принцип всички главни актъори са с персонална охрана на снимките. Добре че майка й беше с нея.

- Каква е атмосферата на снимките?

- Трудно е да се опише! Страхотно! Влизаш в друг свят. Снимахме с "Черната перла" в самия океан. Корабът е истински, дори оръдието, но не стреля наистина с топчето. Само дето пиратите не гребат наистина, а корабът се движи с мотор. Имаше и две големи цистерни, които пръскат и правят буря в океана, за да се клати "Черната перла".

- Животът ви в Калифорния получи ли обрат след участието в толкова голям филм?

- Запалих се по актьорството, за което винаги съм мечтаел, но все не се захващах. Продължавам да работя в магазина, но ходя на актьорски курсове и вземам учител да ми чисти акцента. След филма участвах и в една реклама с Орландо Блум, пак бях негов двойник. Имам агент и чакам да взема роля, за да изляза от сянката на Орландо Блум. Въпреки че досега това само ми помага! След участието ми в "Карибски пирати" в Холивуд гледат с друго око на мен.

източник: "Труд" / Пепа Петрова