Цанков беше посредникът на престъпния свят с големи етажи. Преди няколко месеца на страниците на "ШОУ" Ицо Петрофф хвърли тотална бомба - че Боби Цанков и Антон Милтенов-Клюна, са били любовници!

Днес отново се срещаме с доайена на българските гейове и приятел на убития радиоводещ, за да повдигне завесата над тази тайна част от краткия му, но скандален живот.

- Ицо, ти твърдиш, че познаваш цялото семейство на Боби Цанков и че с него сте били приятели. Разкажи как се сближи с тях и по-специално с Боби?

- Още в началото на демокрацията, тъй като аз дълги години съм работил и с БНР, и с БНТ, бях поканил фолклориста Георг Краев, на когото майката на Боби беше музикален редактор. Юлия Цанкова е една прекрасна жена. Беше влиятелно име в националното радио. И така от дума на дума ние се разбрахме с майката на Боби, че те имат вила, която е в квартал "Свидня" в гр. Своге - на десет метра от моята. Така разбрахме, че сме съседи.

Преди няколко години обаче, някой подпали тази вила и тя изгоря до основи. Ето оттогава датира близостта ни, айде да не кажа думата приятелство. Оттогава е близостта ми с майката, бащата и с Боби Цанков. По-късно, когато преди 4-5 години подпалиха вилата, аз вече, знаейки за неговите участия в различни предавания, където се злоупотребяваше с пари, го предупредих. Казах му: "Ти не знаеш с кого си имаш работа. Това са тези мутри, престъпници". Предупредих го, че тези не знаят умножение и деление, те знаят само събиране. Събират пари. "Ти след като си влезнал в тяхната територия, ще имаш сериозен проблем. Днес е вилата, утре ще е апартаментът". И така стана.

През 2005-2006, някъде до 2007 г., първо единият му атентат, втори атентат с много сериозни проблеми, с наранявания. Майка му и баща му бяха в това време в апартамента на "Цар Асен". Това е техен апартамент. След това аз го срещнах и му казах: "Трябва да бъдеш много внимателен, Боби". И след това вече той се впусна много в тази задкулисна игра - с взимане на пари, невръщане и неизпълнение - било за реклами, било за разни други неща. Започнаха съдебни дела и големи разправии.

По-късно, когато започна книгата си, той ми каза по скайпа: „Знаеш ли, просто ти се обаждам, понеже ти издаде книга "Тайните на гей елита", аз сега съм в подготовка за "Тайните на мутрите", но моята ще бъде в друг аспект". Попита ме дали смятам, че ако разкаже за Антон Милтенов-Клюна, за техните взаимоотношения, които бяха по-различни, ще впечатли читателската аудитория. Значи аз не казвам, че те двамата са гейове или педерасти. Те имаха една връзка на гей основа.

- Тоест?

- Това дали са извършвали сексуални действия, си е тяхна работа. Дали са се държали за ръцете или само са се обичали и са се гледали в очите, тази подробност аз не я знам. Аз от Вальо Аналгина, който е български имигрант в Холандия, но си живее и в България по няколко месеца, точно и ясно разбрах, че имигрантите в Холандия коментират тази тяхна връзка.

В моята книга съм описал и много други подробности за това - че много неща вече се знаят и от полицията, и че тази гей връзка беше един голям скандал. Той казва: "Аз съм избягнал подробности за тази връзка, за която ти ме обвиняваш". Викам му: "Аз не те обвинявам, аз просто казвам едно мнение на Вальо Аналгина, но в края на краищата това е публична тайна." Той се засмя и нито каза "да", нито "не". Самият факт, че той никъде не излезе да ме разобличи, да каже: този педал Ицо Петрофф пише гадости, лъже. Боби тактично си замълча.

- Ти лично убеден ли си, че Боби е имал гей наклонности?

- Аз съм гей от 35 години. Гей връзка или гей контакт не значи да си педераст и да си вдигаш краката. Това означава връзка с мъж, човек от същия пол. Ти можеш да поддържаш тази връзка буквално на най-човешки отношения - платоническа любов, да няма крайност. Може да има само самозадоволяване, може да има симпатия, която е свързана с целувка. А да се коментира в гей средите и в мутренските среди същевременно, дори чак в Холандия, значи крушката си има опашка...

- Как майката на Боби възприе тази негова наклонност?

- Тя не я възприе, защото е много интелигентен човек и смяташе, че Боби си едно свястно нормално момче, без да има отклонения в сексуално отношение.

- А съпругата му?

- Нито майка му, нито съпругата му не е възможно да не са чули за тези забежки на Боби. Не е възможно да не знаят за тази връзка, макар и от трета ръка. Е, как тогава тази жена ще се ожени, ако знае за тези неща и ако не е над нещата? Да каже, да речем - майната му! Да, но тя сега ще наследи парите. Ето едно доказателство. Тя е женена официално, с брак, което означава, че всички пари, наследени от Боби - от Клюна, от мафиотски групировки, които са му давали пари, ще са нейни.

- А познаваш ли Клюна?

- Виждал съм го, но аз никога не съм бил приятел с такъв тип престъпни хора.
Когато Боби издаде книгата си през миналата година, отидох и си я купих и прочетох. Нещата там дали са манипулирани от страна на издателите, не знам, но от това, което прочетох, разбрах, че той ще има сериозни проблеми. И пак по скайпа му казах, че тя ще му донесе много лоши неща и дано не се стигне до крайност. Той се засмя и каза: "Да. Не дай си, Боже!".

Тоест, той предвиждаше и това, защото е един изключително интелигентен човек. Предвидлив човек, знаещ какво прави и как го прави и едновременно с това вероятно беше подлъган от страна на полицията. Подлъган. Той може да не е бил защитен свидетел, може да не е стигнал дотам, но той е имал позицията на големи „куки". Аз наистина знам, че той се срещаше с тях, имаше връзката на база престъпен свят с тях. Той едва ли не беше посредник на престъпния свят с големи етажи.

Това е. Те и за мен говорят: "Ами много ти знае устата". Така е, но мен никой не е дошъл да ме изнудва, защото аз не играя с пари. Ето това е истината. Едва ли ще му се размине, ако е вярно, че е дължал 200 хиляди евро на Маргините, а Манол Велев му бил...

- Вие сигурен ли сте, че зад схемите за измамите на Боби Цанков стои Манол Велев?

- Знам за такава подкрепа, защото аз също съм работил в радио "7 дни".
Всъщност Боби обвинява директно Манол Велев, че схемата за взимането на парите на хората е негова. Схемите за наркотиците и за разпродажбата на територии, разпределянето им е пак на Манол Велев. Това Боби Цанков го казва. Сега дали това е вярно или е плод на негови фантазии, аз не съм сигурен.

- Но нали Манол Велев е в кома?

- За Манол Велев се чува, че както е много зле, така и не бил много зле. Тази лекарска експертиза, че той бил в кома, вече прилича на това, че не е много в кома...

Едно интервю на Александрина РОКАНОВА