Филмът на Стефан Командарев „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" вече е на крачка от номинацията за Оскар за чуждоезичен филм.

Лентата се добра до краткия списък от девет филма, от които американските киноакадемици ще изберат номинираните пет филма в категорията. Техният избор ще бъде оповестен на 2 февруари. Българският филм направи силно впечатление на американската публика и си спечели положителна рецензия в „Холивуд рипортър". Критиците в САЩ го нарекоха „приятна изненада" и „един от по-добрите филми за пътуване, които ще видите".

Нашият претендент обаче се изправя срещу сериозна конкуренция не само от страна на носителя на Златната палма Михаел Ханеке. Сред претендентите в категорията са австралийският „Самсон и Далила", перуанският "Млякото на скръбта", израелският „Аджами" и френският „Пророк" на Жак Одиар. Междувременно „Пророк" и „Бялата лента" бяха номинирани и за британските филмови награди.

За БАФТА за най-добър филм ще се състезават „Аватар", „Всичко в небето", „Прешъс", „Образование" с Кери Мълиган и военният „Войната е опиат" на Катрин Бигълоу. Научната фантастика „Луна" пък ще се бори за най-добър британски филм. Тарантино получи номинация за най-добър сценарий и вече готви нов филм. Той поканил Хелън Мирън отново да изиграе средновековна кралица на Англия.